SKRIVAO IH U SENDVIČIMA I ŽVAKAMA: Amerikanac prodavao vojne tajne o nuklearnim reaktorima

U Zapadnoj Virdžiniji počelo je saslušanje u slučaju protiv bivšeg nuklearnog inženjera američke mornarice i njegove supruge zbog toga što su prodavali tajne o tehnologiji nuklearnih podmornica stranoj sili u zamenu za kriptovalute.

Džonatan i Dajana Tibi dospeli su na naslovne strane listova širom sveta, ne toliko zbog činjenice da su prodavali vojne tajne, nego zbog načina na koji su to činili – u sendvičima sa puterom od kikirikija.

Tibijevi su uhapšeni u subotu u okrugu Džeferson, nakon godinu dana duge unutrašnje istrage agenata FBI.

Četrdesetdvogodišnji Džonatan Tibi, nuklearni inženjer koji je imao pristup informacijama od izuzetne važnosti i osetljivosti, optužen je da je prodavao dokumenta neimenovanoj stranoj sili 2020. godine zajedno sa instrukcijama o dolaženju do dodatnih informacija.

Džonatan je, uz pomoć svoje supruge, navodno, prodavao tajne FBI agentu koji se predstavljao kao strani zvaničnik tokom nekoliko meseci.

I to na domišljate načine. Jednom prilikom sakrio je digitalnu memorijsku karticu sa dokumentima o podmorničkim nukearnim reaktorima u sendvič sa puterom od kikirikija, koji je ostavio na ugovorenoj lokaciji.

Memorijska kartica sadržavala je "osetljive vojne elemente dizajna, operativne parametre i karakteristike o performansama reaktora u podmornicama Virdžinija klase".

Drugu memorijsku karticu sa, takođe, osetljivim informacijama sakrio je u pakovanje žvaka. Tibiju je za te usluge plaćeno 100.000 dolara u kriptovalutama.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još