ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Biljna ishrana je najbolji način da se izbegnu srčane bolesti

Već duže vreme se u naučnim krugovima raspravlja o različitim načinima ishrane i njihovim benefitima za zdravlje srca.

Novi izveštaj objavljen u časopisu "Cardiovascular Research" jasno objašnjava jednu stvar: Najbolji način da se izbegnu srčane bolesti jeste konzumiranje hrane biljnog porekla. Ovo je veoma važno jer prema studiji iz 2017. godine, loš izbor hrane čini skoro 50 odsto svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti, piše "Washington Post".

Istraživači sa Univerziteta u Napulju pregledali su blizu 100 studija o povezanosti rizika od srčanih oboljenja i prehrambenih navika.

Oni su se fokusirali na određene kategorije hrane, kao što su crveno meso, živinsko meso, jaja, mlečne proizvode, orašaste plodove i žitarice.

Otkrili su da je konzumiranje hrane biljnog porekla, bogato povrćem i sa manjom količinom mesa, povezano sa boljim zdravljem srca i manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Smanjenje unosa maslaca i crvenog mesa u korist lisnatog povrća, paradajza i maslinovog ulja moglo bi da zaštiti vaše srce, ukazuju rezultati istraživanja.

Istraživanje je otkrilo jasnu vezu između veće šanse za razvoj srčanih oboljenja i ishrane bogate prerađenim mesom, poput kobasica, salama i slanine.

Kako bi zaštitili svoje srce, istraživanje ukazuje na to da jedete prerađeno meso samo povremeno, i to manje od dve porcije nedeljno.

Crveno meso je takođe značajno povezano sa rizikom od srčanih oboljenja, prema podacima, iako je rizik manje jasan. Zamena crvenog mesa za druge izvore proteina dobra je za zdravlje srca, zaključili su istraživači.

Takođe, rezultati su pokazali da maslac nije direktno povezan sa značajnim rizikom od srčanih oboljenja kod unosa u umerenim količinama.

Međutim, primećeno je da sadrži mnoge dijetetske masti koje mogu da ugroze zdravlje srca, pa su otkrili da je zamena maslinovim uljem povezana sa manjim rizikom od bolesti.

Riba i piletina nisu povezani sa istim rizicima, a zeleno lisnato povrće i paradajz odlični su za vaše srce.

Konzumiranje najmanje dve porcije povrća dnevno povezano je sa do 34 odsto manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Voće je takođe korisno za zdravlje srca, pa je izbor vrste voća veoma važan. Voće koje ima više vlakana i mikronutrijenata, poput jabuka, bobičastog voća i citrusa, svakako je bolje.

Istraživanje je pokazalo da prerađeno voće, poput sokova i konzerviranog voća, može da poveća rizik od srčanih oboljenja.

Kada su u pitanju orašasti plodovi, njihova korist za zdravlje srca je velika. Međutim, ni tu ne bi trebalo preterivati, jedna šaka orašastih plodova dnevno je sasvim dovoljna.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još