POŠTUJTE PET PRAVILA: Nega kose neophodna je i tokom spavanja

Kosa je mnogim ženama najvažnija kada je nega u pitanju. Malo može da je poremeti, a neke ustaljene rutine negativno deluju na njen izgled.

Dok spavamo, naizgled mirujemo, ali i tokom sna kosa može da pretrpi brojna oštećenja. Matične ćelije epitelnog folikula dlake aktiviraju se baš dok spavamo, pa će njena odgovarajuća nega i u noćnim satima biti neophodna.

Pa, šta da radimo onda sa kosom dok spavamo?

1. Svilena ili satenska jastučnica

Često govorimo o svilenim jastučnicama i to sa dobrim razlogom. U poređenju sa pamukom, manja vlakna svile smanjuju trenje koje nastaje trljanjem vlasišta o jastuk. Takođe, pamučne jastučnice upijaju vlagu iz kose, čineći pramenove suvim i sklonijim lomljenju.

2. Izbegavajte spavanje sa mokrom kosom

Kosa je u najranjivijem stanju kada je mokra. A koliko smo samo puta zaspali gotovo mokre kose? Važno je da potpuno osušite kosu kako biste sprečili čupanje i lomljenje dok spavate, piše "Real Simple".

3. Tretman za kožu glave

Nanošenje tretmana direktno na vlasište može biti od koristi. Oni obezbeđuju sastojke za stimulisanje zdravog rasta ćelija kose. Pokušajte sa aloe verom ili kokosovim uljem.

4. Očešljajte kosu pre spavanja

Raspetljavanje kose pre spavanja će dugoročno smanjiti gubitak kose. Očešljanu kosu uveče manje ćete češljati ujutru. Ovaj proces će takođe stimulisati cirkulaciju krvi, pomažući u rastu dok spavate i stimulisati prirodna ulja iz vlasišta kroz kosu, čineći bilo kakvo trenje na pramenovima tokom spavanja manje štetnim.

5. Ne vezujte kosu tokom spavanja

Vezivanje kose nije najbolja opcija ni u toku dana, a ovo se posebno odnosi na noć. Iako može izgledati bezazleno, podignuta kosa opterećuje vlasište. Ukoliko zaista morate da je sklonite sa lica tokom noći, vežite labavu pletenicu da biste smanjili pritisak i sprečili zapetljavanje.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još