OBRATITE PAŽNJU NA KOLIČINE: Šta svakodnevno uzimanje multivitamina čini vašem organizmu?

Svakodnevno uzimanje multivitamina može biti odlično za organizam, ali može imati i neke, neželjene posledice.

Stoga, najbolje je da se pre uzimanja bilo kakvih suplemenata konsultujete s lekarom.

Mogu sprečiti nedostatak vitamina

- Uzimanje multivitamina može povisiti dnevne nivoe energije, većinom zbog raznih kombinacija s vitaminom B. Važno je odabrati supelemente koji sadrže nutrijente koji vam nedostaju i koji odgovaraju vašim nutritivnim potrebama - kaže dr Daniel Plamer.

Moguće kontraindikacije s lekovima

- Neki suplementi mogu da pojačaju delovanje lekova koje uzimate, a drugi ga mogu oslabiti - kaže Roberta Mozerska iz Agencije za hranu i lekove.

- Moguće je da se dogodi da dobijate previše ili premalo leka koji morate da uzimate - dodaje Mozareska.

Predoziranje vitaminima može prouzrokovati moždani udar

Većina vitamina se topi u vodi, dok se vitamini A, D, E i K tope u masnoći. Uzimanje previše takvih vitamina topivih u masnoći može biti opasno, a i poznato je da previše vitamina A i E može biti opasno. Jedno istraživanje je pokazalo da prevelike količine vitamina E i betakarotena mogu izazvati krvarenja u mozgu.

Mogu podstaći jedenje nezdrave hrane

Svakodnevnim uzimanjem multivitamina možete da prevarite sami sebe i uverite se kako ste veoma zdravi, zbog čega biste mogli da prestanete da pazite na ishranu.

Mogu uticati na nivoe šećera u krvi

Vitamini u obliku gumenih bombona već su neko vreme hit, ali dijabetičari bi trebalo da budu posebno oprezni s njima. Ovi vitamini obično sadrže veštačke zaslađivače.

Predoziranje može oštetiti nerve

Previše vitamina B6 može biti toksično i može izazvati oštećenje nerava. Uglavnom do toga dolazi kada ljudi na svoju ruku kupuju suplemente i doziraju koliko misle da treba. Uvek je najbolje posavetovati se s lekarom oko uzimanja suplemenata, piše "Eat this, Not That".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još