L.A. guitar quartet

Zvuk četiri gitare pomešan s tišinom. Pažljivo osluškivan svaki trzaj žice, i gromoglasan aplauz na kraju svakog odsviranog dela. Poneko ispadanje iz takta, i šarmantno obraćanje publici na srpskom – "Dobro veče, čast nam je da smo u Beogradu".

Kolarac je bio pun malih, velikih, mladih i starijih, ljubitelja gitare. Onih koji su zaboravili naočare ali su naoštrili sluh. Stranaca. Onih koji isključuju mobilne telefone i onih koji to zaborave da učine. Svi su zdušno tapšali, u tišini pratili muziku, podizali glave da bi bolje videli izvođače.

A Kolarac, iako ima kulturnu težinu i prefinjenost, nije bio najpodesniji za ovakav koncert. Sedišta u koncertnoj sali su u jednoj liniji, pa mnogi nisu mogli dobro da vide izvođače. Ipak, nije samo čar slušati, već i gledati ih. Gledati magiju u prstima, strast, jednostavnost iz koje izlazi tako kompleksna melodija. Flamenko, klasika, samba, strastveno, furiozno, pa tiho. Ponekad možda čak previše tiho.

Scenogafija je jednostavna – četiri izvođaća, svetlo, iza njih veliki plakat „Guitar art festival“.

„Los Angeles Guitar Quartet“ čine John Dearman, koji je, između ostalog, direktor odseka za gitaru Univerziteta u Kaliforniji, u Santa Barbari, zatim Matthew Greif, nekada student gitare, a sada predaje na više koledža i univerziteta u Kaliforniji. Scott Tennant je treći član kvarteta, nastupa od svoje dvanaeste godine, a predavač je na USC Thornton muzičkoj školi, kao i William Kanengiser, čiji solo albumi ukazuju na jedinstven prilaz muzici, od Starog sveta do Kariba i do džeza. Kanengiser je široj publici poznat po liku klasičnog gitariste u filmu „Crossroads“ (iz 1986. godine).

„Los Angeles Guitar Quartet“ proslavlja dvadesetsedmu godišnjicu na koncertnim podijumima. Njihov prvi album LAGQ: Latin, nominovan je za Gremi nagradu 2003, a naredni LAGQ’s Guitar Heroes osvojio je Gremi nagradu 2005. godine. Njihov najnoviji album Brazil, objavljen je u septembru prošle godine. Kvartet već aktivno planira sledeći projekat sa Bahovom muzikom i proširuje repertoar novim koncertom Serđa Asada i Karlosa Rafaela Rivere. Njihov raspored gostovanja vodi ih u Severnu Ameriku, Evropu i Aziju.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još