DIREKTOR, PREGOVARAČ, GRADITELJ, ISTRAŽIVAČ: Znate li kakva je vaša "ljubavna ličnost"?

Hoće li privlačnost brzo sagoreti ili će prerasti u dugotrajnu vezu? Da li je on onaj pravi, da li je pred nama budućnost ili nismo stvoreni jedno za drugo? Ovo su pitanja koja svako od nas postavlja na početku veze.

Odgovorom na ta pitanja se pozabavila ugledna antropološkinja dr Helen Fišer, autorka knjige "Zašto on? Zašto ona?" koja tvrdi da se sasvim pouzdano može odrediti je li pred parom srećna budućnost ili ljubavni brodolom. Formula za pravu ljubav postoji, a temelji se na koktelu hemikalija mozga, tvrdi dr Fišer.

Naime, baš kao što je za ukusan koktel potrebno pomešati sastojke koji se savršeno "slažu" i recept za srećnu ljubav temelji se na "hemiji", tačnije na pravoj mešavini hormona, odnosno hemikalija u mozgu koju definišu karakter i ponašanje.

- U zavisnosti od toga da li je dominantan uticaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa ličnosti - istraživač, graditelj, pregovarač i direktor - kaže dr Fišer.

Svaki od ova četiri tipa ljubavnika pod uticajem je određenih moždanih hemikalija pa ima svoju jedinstvenu kolekciju osobina ličnosti.

Pregovarač

Pregovarač je pod dominantnim uticajem hormona estrogena. Iako je poznat kao ženski polni hormon, imaju ga i muškarci, pa mnogi od njih pripadaju upravo ovom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, saosećajan, strpljiv, ljubazan i sposoban izraziti svoje osećanja. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne veštine, pa spretno pronalazi prave reči. Uverljivi su i prave diplomate, mada ponekad previše teoretišu.

Pregovarači iz redova poznatih su na primer Gandi, Karla Bruni-Sarkozi i Keri Bredšo, zvezda serije "Seks i grad". Pregovarači su pravi virtuozi u "rukovanju" ljudima. Instinktivno znaju što drugi misle i osećaju. Vešto čitaju izraze lica, držanje tela, gestikulaciju i ton glasa. Skloni su introspekciji i samoanalizi, pa uživaju u putovanju kroz svoje misli.

Ni u vezi nisu površni, vole da kopaju dublje kako bi otkrili sve jake, ali i slabe tačke u svom odnosu s partnerom. Kad donose odluke, uzimaju u obzir čitav niz varijabli i razmatrajući sve načina pristupa problemu zbog čega se dobro snalaze i u nedefinisanim situacijama. Ipak, zbog prevelike potrebe da preispituju i istražuju sve mogućnosti lako zaglave u razmišljanju koje je suprotno konkretnoj akciji, te se ponekad čine neodlučnim. I u vezi su skloni da analiziraju sve do najsuptilnijih detalja, što partneru može postati prenaporno.

Ako ste pregovarač - čuvajte se svog preterano diplomatskog nastupa, kako partner ne bi pomislio da ste beskičmenjak i bez stava. Kada upoznate osobu koja vam se zaista sviđa, oduprite se svom porivu za beskrajnim i detaljnim analizama njenih vrlina i mana pa krenite u akciju.

Ako ste u vezi s pregovaračem - imajte na umu da on nije uvek direktan i otvoren, stoga čitajte i između redova. Potpuno ćete ga osvojiti ako pronađete način da dodatno stimulišete njegovu bujnu maštu. Ne ustručavajte se da pregovaraču pričate o sebi, jer on voli da čuje šta vi mislite i osećate.

Direktor

Direktori su pod dominantnim uticajem testosterona. Iako je to muški polni hormon, on je prisutan i kod žena pa mnoge pripadaju ovom tipu. Direktori su analitičari i logičari, direktni u nastupu, realni i odlučni kada se nađu oči uoči s problemima. Misaoni su tipovi i brzo donose odluke čak i kada su suočeni s teškim izborima. Genijalni su teoretičari i hrabro iznose svoje ideje spremno preuzimajući posledice.

Dobro im leži sve što se zasniva na pravilima pa su nadareni za mehaniku, matematiku, računare, finansije, arhitekturu, ali i sport i muziku. Interesi su im ponekad uski, ali ih istražuju dubinski i temeljno. Ambiciozni su i odlikuje ih takmičarski duh, žele da budu prvi i najbolji, a naouružani su brojnim veštinama, cilj najčešće i ostvaruju. Oni su istrajni i ćesto pobeđuju.

Racionalna analiza, logičko razmišljanje i objektivnost njihova su temeljna snaga, ali, direktori su često emocionalno ograničeni i suzdržani pa se, posebno kada su zaokupljeni poslom ili ličnim ciljevima, mogu činiti kao ravnodušni, daleki i hladni. Mogu biti žestoko zaštitnički raspoloženi prema onima koje vole.

Oni generalno nisu zainteresovani za stvaranje društvenih veza, osim s onima koji su im zanimljivi ili korisni. Najčešće osvajaju one koji s njima dele iste interese ili hobi. Kao i kod ostala tri tipa, osobine koje ih čine sjajnima mogu postati i kamen spoticanja.

Na primer, njihovo samopouzdanje može prerasti u hvalisanje, tačnost i preciznost u beskompromisnost, a direktnost i iskrenost u grubost. Direktori probleme vide u crno-beloj tehnici, pa zato često propuštaju nijanse društvenih, poslovnih i privatnih događanja. Predstavnici ovog tipa iz redova poznatih su Albert Ajnštajn, Hilari Klinton i Margaret Tačer.

Ako ste direktor - volite da uvek imate kontrolu nad situacijom. U vezi ste odlučni, ali i vama i partneru će biti prijatnije ako se potrudite da budete strpljiviji i ponekad pustite da se stvari odvijaju spontano. Imajte na umu da izražavanje osećaja nije znak slabosti, stoga delite emocije, jer u suprotnom, vašu suzdržanost partner može tumačiti kao nezainteresovanost.

Ako ste u vezi s direktorom – potrudite se da razmišljate logički pa ćete biti jasni i tačni kada se s njim nešto dogovorite. Pred njim ili njom nikada nemojte biti samokritični, jer kritike na svoj račun direktor smatra čistom patetikom. Ako želite da ga zaintrigirate, umesto da čavrljate o sitnicama, pobudite njegovu pažnju razgovarajući o važnim i krupnim temama.

Graditelj

Graditelji su pod uticajem serotonina. Smireni su, ljubazni, društveni i vešti u "upravljanju" ljudima i izgradnji poslovnih, društvenih i porodičnih veza. Obično su konvencionalni, drže do tradicije i poštuju društvene norme, moralni su, časni i odani i popularni među prijateljima i kolegama. Pravi su zaštitnici porodice i svih koje vole. Oprezni su, ali nisu robovi straha.

Veliku pažnju poklanjaju detaljima, temeljni su, savesni i pouzdani, ali i "zavisni" od pravila i rasporeda. Kad se radi o emocijama, novcu i postupcima, graditelji nisu impulsivni. Metodični su, pouzdani i marljivi pa ih neretko smatraju stubovima društva. Iz redova slavnih, graditelji su Džordž Vašington, Kolin Pouel, Dženifer Eniston i kraljica Elizabeta.

Ipak, u želji da sve urade na pravi način, graditelji mogu i preterati i biti tvrdoglavi i netolerantni prema predlozima drugih. Slepo se držeći pravila i rasporeda, neretko guše spontanost. Njihov se stoicizam može pretvoriti u pesimizam, konformizam u krutost, a konkretno razmišljanje u preteranu doslovnost.

Ako ste graditelj - ne dozvolite da vam slepo pridržavanje pravila i rasporeda stane na put i onemogući upoznavanje novih dimenzija. Graditelji su često previše skromni, ako ste jedan od takvih krajnje je vreme da se malo i pohvalite. Iako se najboljr osećate u društvu prijatelja, odvojite i vreme i za romantiku. Partner će ceniti vaš zaštitnički stav, ukoliko ne preterate, jer se tad možete pretvoriti u nešto poput kontrolora.

Ako ste u vezi s graditeljem - imajte na umu da on voli konkretnost i uživa u detaljima. Graditelji najviše od svih žele pronaći partnera za čitav život. Privlače ga osobe koje su smirene i pedantne, stoga se, kada nešto zajedno isplanirate, držite dogovora.

Istraživač

Istraživači su pod uticajem dopamina koji potiče na traganje za nečim novim. Oni su pustolovi koji žude za avanturom. Izuzetno su znatiželjni i uvek gladni novih iskustava, žele da upoznaju nova mesta, nove ljude i nove ideje pa su spremni i na rizik. Kreativni su, energični, neumorni i spontani. Ljubazni su i srdačni, vedri i senzualni, ponekad hedonisti, često nepredvidivi i uvek zabavni pa s njima nikada nije dosadno.

Prijatelji, porodica i kolege smatraju ih vrlo samostalnima i nezavisnima. Generalno ne vole rutinu društvenih i poslovnih događanja. Njihova paleta interesa je vrlo široka, od planinarenja i speleologije, do pozorišta, čitanja, sakupljanja poštanskih maraka, kovanica i antikviteta. Slavni iz reda istraživača su Džon F. Kenedi, princeza Dajana i Anđelina Džoli.

Klasični istraživači su i vozači trkačkih automobila, putnici na južni pol, neukrotivi rokeri i loši momci koji žive na ivici, eksperimentišu s drogama i seksom.

Ako ste istraživač - vrlo ste impulsivni stoga se potrudite da malo "prikočite" jer vam se, ne usporite li, možete desiti da prebrzo završite uhvaćeni u mrežu ljubavi, savetuje dr Fišer. Kada pomislite da ste našli ljubav svog života, pre odlučujućeg koraka preispitajte sebe da biste se uverili da li u vama još tinja želja da izlazite istovremeno i s drugima.

Ako ste u vezi s istraživačem - svoju ljubav živite korak po korak, dan po dan. Potrudite se da ostanete fleksibilni i imajte na umu da je vašem partneru-istraživaču dosada prekršaj koji se strogo kažnjava.

Izvor: Prva.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još