MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI NAJAVIO: Od 1. januara naredne godine počinje isplata 300.000 dinara za prvo dete

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će od 1. januara naredne godine parovima koji dobiju prvo dete biti isplaćivana jednokratna pomoć od 300 000 dinara.

- Mi taj novac imamo zato što je to prioritet i možda najvažnija stvar koju treba da uradimo u narednom periodu. U ovom trenutku gradimo i saobraćajnice i auto-puteve, ali nam ništa ne vredi ako tim putevima nema ko da se vozi. Ovo nije pitanje novca, nego ispravne ekonomske politike. Dakle, 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednom periodu ćemo izaći sa merama i za drugo, treće dete. U ovu svrhu, Srbija se neće zaduživati - naglasio je ministar na TV Prva.

Mali je, takođe, rekao i da će budući roditelji dobijati i pomoć koju isplaćuju lokalne samouprave, pa će primera radi, Beograđani dobiti 300.000 dinara za prvo dete, koje će država uplatiti iz budžeta, i još 100.000 od lokalne samouprave.

On je dodao da je Vlada do kraja godine planirala deficit od 4,9 odsto, ali da će biti možda i ispod četiri.

- Udeo javnog duga je stabilan, javne finansije su snažne i zdrave, tako da za ove mere nema potrebe da idemo u bilo kakvo zaduživanje. Kada se definišu prioriteti na pravi način, a to su plate, penzije, natalitet, bolnice, infrastruktura, vrtići, nemamo problem da novac uložmo u prave stvari. Uprkos najvećoj ekonomskoj krizi ikada usled pandemije, Srbija će imati najveći kumulativni rast u Evropi. Za prva tri kvartala ove godine imali smo rast od 7,6 odsto, ako izuzmemo Irsku zbog multinacionalnih kompanija - poručio je Mali.

On je najavio i da će isplata države građanima u visini od 20 evra početi 7. decembra i to prvo za najstarije sugrađane, a 8. i 9. decembra dobijaju ostali.

- Veliku pomoć smo isplatili građanima, privredi. Više od osam milijardi evra smo uložili u privredu i naše građane od prošle godine. Činjenica da će 20 evra dobiti više od 5,5 miliona građana govori o opravdanosti ove mere. Nismo davali novac svima, nego onima koji su se prijavili. Drago mi je što su se skoro svi prijavili, što su verovali u svoju državu. Sve im je isplaćeno u dan, u dinar, kako je i obećano. Nikada do sada nismo imali tolike uspehe, ni u zdravstvu, ni u ekonomiji - naglasio je Mali.

Ministar finansija je podsetio da će penzioneri u februaru dobiti 20.000 dinara, a od 1. januara, kako je rekao, po švajcarskoj formuli, podižu se penzije za 5,5 odsto.

- Osim toga, plate će se povećati u proseku 7,3 odsto, a minimalna zarada u Srbiji porašće na iznad 35.000 dinara, to je 300 evra. To pokazuje koliko smo stabilni, to podizanje minimalne zarade. U decembru ćemo imati između 615 i 618 evra prosečne zarade u Srbiji - kazao je on.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još