Pare možda stižu sledeće nedelje?

Iz NIP−a obećano preko četiri milijarde za završetak 7,7 kilometara kolovoza, dva tunela i šest mostova kako bi se Ostružnica spojila s Ibarskom magistralom u Orlovači.

Obilazni autoput oko Beograda, sektor IV, koji bi trebalo da poveže Ostružnicu s Orlovačom, odnosno Jadransku s Ibarskom magistralom, posle dogovora ministra bez portfelja Dragana Đilasa s izvođačima radova, "Planumom" i "Mostogradnjom", trebalo bi da bude završen u oktobru 2008. Obezbeđeno je "koliko su izvođači tražili" − četiri milijarde dinara, plus izmirenje svih dosadašnjih potraživanja, 500 miliona dinara, ali intenziviranja radova na trasi dugoj 7,7 kilometara − nema. Jedini razlog je, kažu izvođači, to što još nisu stigla nikakva sredstva, "a bez para nema nikakvih radova, a nekmoli − intenziviranje". 

- "Planum" nema nikakvih mogućnosti, a mislim da je u istoj poziciji i "Mostogradnja", da bilo šta uradi u sektoru IV dok ne stignu uplate za odavno obavljene poslove - kaže Ratomir Todorović, direktor "Planuma". - Ono što smo se dogovorili i potpisali s ministrom Đilasom je prava stvar, to smo uvek i tražili − da nam se "overene" pozicije odmah plaćaju, ali i da možemo da dobijemo nešto avansnih sredstava za nabavku repromaterijala. Taj ugovor smo potpisali, ako se ne varam, 15. januara, a evo ni posle tri nedelje nije nam uplaćen ni jedan jedini dinar. Mi smo prihvatili da sektor IV bude pušten u saobraćaj u oktobru 2008. godine, samo ako sredstva do nas budu stizala u optimalnoj brzini u količini. To za sada nije slučaj. 

Inače, sektor IV jedan je od najsloženijih, jer je na relativno malom rastojanju potrebno izgraditi dva tunela, svaki od sedam stotina metara sa dve cevi, i čak šest mostova, od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara (najduži 450). 

- Mi iz NIP-a smo u utorak, 4. februara, obišli sektor IV i mogli smo da konstatujemo da se radovi obavljaju predviđenim tempom - kaže Aleksandar Bijelić, zadužen za sektor IV u NIP-u. 

- Sredstva su obezbeđena, ali da bi stigla do izvođača radova, mora se ispoštovati procedura. Naime, plaćaju se takozvane overene pozicije, što bi trebalo da utvrde izvođači i JP "Putevi Srbije", s kojima imaju ugovore. Kada nama Javno preduzeće "Putevi Srbije" ispostavi overene pozicije, mi njima u najkraćem roku uplaćujemo tražena sredstva, što znači da bi i oni u najkraćem roku platili urađeno i overeno izvođačima. Dobili smo informaciju iz ovog javnog preduzeća, od Mileta Zlatkovića, direktora sektora za investicije, da su utvrdili, odnosno usaglasili "overene pozicije" i poslali NIP-u, što znači da ćemo im uplatiti tražena sredstva do kraja nedelje, najkasnije u ponedeljak, 11. februara. 

Još jednom moram da naglasim da su sredstva obezbeđena, ali za svaku isplatu, bilo da je reč o već obavljenim poslovima, bilo o avansnom plaćanju, mora da postoji zahtev izvođača investitoru, a investitora NIP-u. Verujem da će ova procedura biti brzo savladana i da će radovi u sektoru IV biti završeni u planiranim rokovima.

("Pregled")

Pogledajte još