STALNO STE UMORNI: Šta vam najviše troši energiju?

Nedostatak sna nije jedina stvar koja troši vašu energiju, iako nedavni podaci pokazuje da mnogi ljudi spava manje od sedam sati tokom noći. Male stvari koje radite, i ne radite, mogu da vas iscrpe i psihički i fizički, što može da dovede do toga da imate naporan dan.

Stručnjaci otkrivaju uobičajene loše navike zbog kojih možete da se osećate umorno, ali i jednostavne promene u načinu života koje će vam vratiti snagu.

1. Preskačete vežbanje kada ste umorni

Preskakanje treninga radi uštede energije zapravo radi protiv vas. U studiji Univerziteta u Džordžiji, osobe koje dugo sede, a inače su zdrave, počele su da vežbaju tri dana nedeljno, po samo 20 minuta, i izjavile su da se osećaju manje umorno i da imaju više energije nakon šest nedelja.

Redovno vežbanje povećava snagu i izdržljivost, pomaže da vaš kardiovaskularni sistem radi efikasnije i isporučuje kiseonik i hranljive materije vašim tkivima.

Studija iz 2016. godine takođe je otkrila da čak i samo 15 minuta vežbanja dnevno može da bude dovoljno za starije osobe. Dakle, sledeći put kada budete u iskušenju da legnete na kauč, bar idite u brzu šetnju - nećete zažaliti, piše "Health".

2. Ne pijete dovoljno vode

- Čak i blaga dehidriranost što je samo dva odsto normalnog gubitka tečnost, utiče na nivoe energije - kaže dijetetičarka Ejmi Gudson za "Texas Health Ben Hogan Sports Medicine".

Dehidratacija prouzrokuje smanjenje zapremine krvi, što krv čini gušćom. Ovo zahteva da vaše srce pumpa manje efikasno, smanjujući brzinu kojom kiseonik i hranljive materije stižu do vaših mišića i organa.

3. Ne konzumirate dovoljno gvožđa

Nedostatak gvožđa može da učini da se osećate usporeno, razdražljivo, slabo, ali i nesposobno da se fokusirate.

- To vas čini umornim jer manje kiseonika putuje do mišića i ćelija - kaže Gudsonova.

Povećajte unos gvožđa da biste smanjili rizik od anemije. Dodajte nemasnu govedinu, pasulj, tofu, jaja (uključujući i žumance), zeleno lisnato povrće, orašaste plodove i puter od kikirikija, pa to kombinujte sa hranom bogatom vitaminom C, jer ovaj vitamin poboljšava apsorpciju gvožđa kada se uzimaju zajedno.

Nedostatak gvožđa može da bude i posledica osnovnog zdravstvenog problema, tako da, ako imate simptome nedostatka gvožđa, trebalo bi da posetite svog doktora.

4. Preskačete doručak

Hrana koju jedete podstiče vaše telo, a kada spavate, vaše telo nastavlja da koristi ono što ste pojeli za večeru prethodne noći kako bi vaša krv pumpala i transportovala kiseonik. Dakle, kada se probudite ujutru, trebalo bi da dopunite "gorivo", tako što ćete doručkovati. Ako preskočite doručak osećaćete se usporeno.

Gudsonova preporučuje doručak koji uključuje celovite žitarice, nemasne proteine i zdrave masti. Dobri primeri uključuju ovsene pahuljice sa proteinskim prahom i malo kikiriki putera, smuti napravljen od voća, proteina u prahu, nemasnog mleka i bademovog putera ili jaja sa dve kriške tosta od celovitih žitarica i nemasnog gustog jogurta.

5. Previše jedete nezdravu hranu

- Namirnice pune šećera i prostih ugljenih hidrata dovode do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Stalni skokovi šećera u krvi praćeni oštrim padom prouzrokuju umor tokom dana - kaže Gudsonova.

Održavajte nivo šećera u krvi stabilnim tako što ćete na, primer, napraviti obrok koji sadrži pečenu piletinu, ne prženu i smeđi pirinač, losos i slatki krompir ili salatu sa piletinom i voćem.

6. Imate problema da kažete "ne"

Previše ugađanja drugima često šteti vašoj sreći i crpi previše energije. Da stvar bude još gora, vremenom vas može učiniti ogorčenim i ljutim.

- Ako vaš šef želi da vidi da li možete da radite subotom, ne morate da kažete "da". Naučite se da kažete "ne", i to naglas - predlaže Suzan Albers, licencirani klinički psiholog sa klinike Klivlend.

7. Radite i dok ste na odmoru

- Provera imejla kada bi trebalo da se opustite, jer ste na odmoru, nije baš dobra ideja - kaže dr Lombardo.

Isključivanje i dopuštanje sebi da se zaista opustite omogućava vašem umu i telu da se podmlade i da se snažnije vrate na posao.

- Kada zaista pravite pauze, bićete kreativniji, produktivniji i efikasniji kada se vratite - kaže Lombardo.

8. Oslanjate se na kofein da biste preživeli dan

- Studije pokazuju da su do tri šoljice kafe dnevno dobre za vas, ali nepravilna upotreba kofeina može ozbiljno da poremeti vaš ciklus spavanja i buđenja - kaže dr Tofi.

Kofein blokira adenozin, nusprodukt aktivnih ćelija koji vas tera da spavate dok se on akumulira.

Studija objavljena u "Journal of Clinical Sleep Medicine" otkrila je da konzumiranje kofeina čak šest sati pre spavanja utiče na san, pa se potrudite da posle podne ne uzimate kofein, ali pazite i na druge izvore kofeina, pored kafe.

9. Vikendom ostajete do kasno budni

- Do kasnih sati subotom uveče ostajete budni, a zatim spavate u nedelju do kasno ujutru, što može da dovede do poteškoća da zaspite u nedelju uveče, a onda sledi "pospani" ponedeljak - kaže dr Tofi.

Umesto kasnog nedeljnog buđenja, pokušajte da se probudite u uobičajeno vreme, a zatim odspavate popodne.

- Dremanje oko 20 minuta omogućava telu da se napuni energijom bez ulaska u dublje faze sna, što obično dovedi do toga da se probudite umorniji - kaže doktor.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još