RECEPT DANA: Kolač od pomorandže i crne čokolade

Sastojci:

- 300 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g putera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 jaja
- 1 žumance
- 1 kisela pavlaka (180 g)
- 3 veće pomorandže (od te 3 pomorandže rendana kora i 100 ml soka)
- 3 kašike ulja
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli

Priprema:

Dobro oprati pomorandže, obrisati ih krpom, a zatim izrendati koru na najsitnije rende. Iscediti sok i odvojiti 100 ml za kolač. Puter treba da odstoji na sobnoj temperaturi kako biste mogli da ga umutite. Prstima pomešati šećer sa rendanom pomorandžinom korom dok se lepo ne sjedini i zamiriše, a zatim dodati u puter koji ste penasto umutili.

U ovu smesu dodati jedno jaje pa promešati špatulom da se sjedini, zatim drugo, pa opet promešati. Postupak ponavljati dok se ne potroše sva tri jaja i jedno žumance. Na kraju dodati 100 ml soka i sjediniti masu. Pomešati brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i prstohvatom soli. U smesu od putera dodati polovinu pavlake i polovinu brašna. Sjediniti pažljivo mešajući špatulom, a zatim dodati ostatak pavlake i brašna. 150 g čokolade iseckati na sitne komadiće, najbolje je da upotrebite secko ukoliko ga imate jer ćete brzo iseckati, a i svi komadići će biti iste veličine. Na kraju dodati čokoladu u testo pa polako promešati i sjediniti.

Zagrejati rernu na 200°C, podmazati kalup za kolač, posuti brašnom i peći kolač oko 60 minuta, ali smanjiti temperaturu na 170°C i pokriti površinu kolača papirom za pečenje da ne bi izgoreo. Kada kolač blago porumeni, bocnuti ga čačkalicom i proveriti da li je pečen. Ukoliko je pečen, pripremiti tacnu na koju ćete pažljivo izručiti kolač kada se prohladi. Istopiti ostatak čokolade na pari (50 g) i 3 kašike ulja, pa preliti preko kolača pre nego što ga isečete. Čitav proces može da se izvede i u kalupima za mafine ukoliko vam se više dopada.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još