Sud časti NDNV osudio neetičko izveštavanje o tragedijama poznatih ličnosti

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) smatra neprihvatljivim način na koji pojedini mediji krše Kodeks novinara Srbije, izveštajima o samoubistvu jutjuberke (21).

- Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi - piše u saopštenju NDNV tim povodom.

Upozorili su da urednici medija i novinari moraju imati u vidu da sadržaje koje plasiraju čitaju i maloletne osobe i mladi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, što svakako može imati uticaja na kreiranje njihovih stavova, a može izazvati i određene neželjene posledice.

- Podsećamo medije da je Kodeks novinara Srbije izričit u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose - navodi se.

Dodaje se da greška državnih organa ne podrazumeva dozvolu za kršenje etičkih principa profesije, te da novinari prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima moraju da poštuju privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima pišu.

- Prekršene su takođe odredbe etičkog Kodeksa koje nalažu da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije - piše u saopštenju.

- Veličanje žrtve samoubistva kao mučenika i predmeta javne pohvale može sugerisati podložnim osobama da njihovo društvo ceni suicidno ponašanje. Umesto toga, naglasak bi trebalo da bude na žaljenju zbog smrti te osobe - navodi se u priručniku Svetske zdravstvene organizacije Prevencije samoubistva za stručnjake zaposlene u medijima.

Sud časti NDNV je podsetio da su mediji dužni da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice, te da je nedopustivo odbacivanje profesionalnih standarda iz lukrativnih razloga.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.