POTVRĐEN PRVI SLUČAJ: Omikron soj koronavirusa stigao u Srbiju

Omikron soj je i zvanično stigao u Srbiju. U pitanju je soj od kojeg svet strepi zato što se jako brzo širi i uspešno izbegava neke odgovore imunog sistema, a nosi simptome potpuno drugačije od onih koje očekujemo kad je u pitanju koronavirus.

Nova varijanta koronavirusa – omikron potvrđena je danas u Srbiji, kod žene koja je došla iz Bocvane.

Južnoafrička doktorka, koja je prva upozorila svet na novu varijantu koronavirusa omnikron, rekla je da su simptomi ovog soja "neobični, ali blagi", te da niko od zaraženih s kojima se ona susrela nije gubio čulo mirisa ili ukusa, što su bili glavni simptomi ranijih infekcija koronavirusom.

- Izaziva blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj - rekla je dr Anđelika Koece, lekarka koji već 30 godina predsedava Južnoafričkim medicinskim udruženjem (SAMA).

Oko pet simptoma se uvek iznova pojavljuju kod ljudi zaraženih omikronom, a pored bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja, tu je i jedna nova neobična pojava – noćno znojenje. Zaraženi, naime, prijavljuju kako se bude u posteljini natopljenoj znojem, u mokrim pidžamama i s mokrom kosom.

Lekar opšte prakse u Južnoj Africi rekao je da to postaje "izdajnički znak" omikrona, preneo je "Jutarnji list".

Lekari su takođe zabeležili da pacijenti ne pate od upale grla, već ih grlo "grebe".

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još