OČEKUJE SE VEĆI BROJ HOSPITALIZOVANIH: Doktor Ivo Udovičić o ekspanziji koronavirusa u Srbiji

Komandant Vojne bolnice Karaburma, dr Ivo Udovičić, kaže za RTS da ima naznaka da raste broj hospitalizovanih pacijenata i da će se taj broj povećavati.

Dr Ivo Udovičić rekao je u Beogradskoj hronici da će broj novozaraženih biti značajno veći već koliko sutra i prekosutra.

- Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija - rekao je Udovičić.

Napominje da nemaju podatke da imaju pacijente sa omikron sojem.

- Mi pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost je da smo značajno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša kod nevakcinisanih osoba. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju - naglasio je Udovičić.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem.

- Mi već dve godine živimo u dva paralelna sveta. Veliki problem je kada ispadne jedan čovek i jedan lekar. Mi ćemo imati očekujemo i do 30 i 40 odsto zaražavanja. Bez obzira na to što smo vakcinisani, oni koji će biti zaraženi će morati u izolaciju - istakao je Udovičić.

Navodi da oni koji rade u crvenim zonama, nisu plaćenici farmaceutske industrije.

- Mi znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo šestoro preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to je nama najteže. Oni se pokaju svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege - rekao je Udovičić.

Mi, navodi, drugih lekova nemamo sem vakcine.

- Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladim ljudima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko je njima doneo virus u kuću - kazao je dr Udovičić.

Navodi da lekari već dve godine ne znaju za praznike i godišnje odmore.

- I nama se uvek, zbog naše neodgovornosti, dogodi nešto nepredviđeno kada planiramo odmore - zaključio je dr Udovičić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još