SRCE NE BIRA NI MESTO, NI VREME: Zabavljanje sa kolegom - kako održati ljubav bez rizika?

Romanse ne biraju ni vreme, ni mesto.

Često se događa da sasvim neplanirano otkrijemo da gajimo romantična osećanja prema nekom. Ponekad se emocionalne "investicije" isplate i završe kao veza na duge staze, dok su u nekim slučajevima potpuna katastrofa. Zabavljanje sa kolegom, je jedna od takvih situacija. Romantičan odnos sa nekim sa kim delite radno mesto je rizičan potez. Ako stvari krenu nizbrdo, to bi se moglo odraziti na vaš učinak na poslu ili vas koštati karijere.

Osim toga mnoge kompanije imaju nultu toleranciju u pogledu romansi na radnom mestu što bi takođe trebalo da imate u vidu. Pa opet, prkos svemu tome mnoge uspešne ljubavne priče su upravo započele u takvim uslovima. U našoj galeriji vam donosimo savete koji vam mogu koristiti ako odlučite da izlazite sa kolegom.

NE POŽURUJTE STVARI

Pre nego što započnete vezu sa kolegom, potrebno je da oboje budete sigurni da znate u šta se upuštate, kao i kako bi to moglo da utiče na vaš profesionalni život, ako stvari ne budu funkcionisale. Kada saznate da vaš kolega gaji romantična osećanja prema vama, odvojite vreme da razmislite o stvarima koje bi se mogle dogoditi, pre bilo čega. Razmotrite kuda vas ta veza može odvesti, i šta ako vas ostavi slomljenog srca? Ako ste previše emotivan tip i znate da ne biste mogli da funkcionišete u istoj kancelariji sa nekim sa kim ste bili u vezi, i stvari su pošle po zlu, najbolje bi bilo da se ne upuštate u takvu romansu.

RAZGOVARAJTE SA DIREKTOROM ILI MENADŽEROM ZA LJUDSKE RESURSE

Preporučljivo je da pre započinjanja ozbiljne veze sa kolegom proverite sa direktorom vaše firme ili menadžerom za ljudske resurse, kakva je politika firme po pitanju odnosa među kolegama. Vaša radna pozicija neće biti ugrožena samo zbog toga što ste postavili jednostavno pitanje. U mnogim kompanijama se blagonaklono gleda na odnos među kolegama, međutim kada je u pitanju šef i podređeni tu su stvari malo komplikovanije. Ne želite da neko misli da se preko kreveta penjete na višu poziciju u firmi.

ODREDITE OSNOVNA PRAVILA I POSTAVITE JASNE GRANICE

Trebalo bi da povedete ozbiljan razgovor sa svojim kolegom (budućim ljubavnikom) po pitanju toga na kakav način će funkcionisati vaša veza kada ste u firmi. Moraćete da se složite oko osnovnih pravila kojih je neophodno da se oboje pridržavate. Iako će među vama sigurno leteti varnice na prvim sastancima, važno je da razgovarate o tome kako da u kancelariji zadržite profesionalnost. Osim toga, čak i ako vaša firma dozvoljava kancelarijske romanse, trebalo bi da odlučite da li želite da ostale kolege znaju za vas.

POBRINITE SE DA VAŠA OSEĆANJA NE UTIČU NA VAŠ POSAO

Sve veze imaju svoje uspone i padove. Vi i vaša nova ljubav, koja je ujedno i vaš kolega ćete sigurno iskusiti nesuglasice duže puta, koje vrlo lako mogu da se odraze na način na koji obavljate svoja poslovna zaduženja. Kao što ne biste smeli da dozvolite da druga dešavanja u vašem životu utiču na kvalitet vašeg rada, tako ni ovoj romansi ne bi trebalo da date moć da vas baci van koloseka kada stvari nisu idealne u njoj.

Izvor: Ženskimagazin.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još