PRETI NESTAŠICA: Australijski trgovinski lanac ograničio kupovinu toalet papira

Veliki australijski lanac supermarketa "Coles" uveo je "fer" kupovnu kvotu po kupcu kako bi se izborio sa talasom panične kupovine usred porasta slučajeva kovid-19 i problema u lancu snabdevanja.

Prodavac je najavio "nacionalna ograničenja kupovine" jednog pakovanja toalet papira i dva pakovanja lekova protiv bolova kao što su paracetamol, ibuprofen i aspirin po kupcu.

Promena je napravljena da bi se "održala dostupnost i bila fer za sve", napisao je "Coles" na Tviteru u utorak. Kompanija je apelovala na kupce da "nastave da se ophode prema našem timu sa ljubaznošću i poštovanjem i kupuju samo ono što im je potrebno".

Vest je stigla nakon što su Australijanci počeli da "čiste" police u više supermarketa i apoteka usred porasta slučajeva kovid-19 u velikim gradovima Sidneju i Melburnu.

Profesor Majkl Kid, zamenik glavnog medicinskog službenika Australije, savetovao je u nedelju ljudima da stvore zalihe lekova protiv bolova, jer će mnogi verovatno biti pozitivni na virus u "narednim danima".

- Važno je da budete spremni jer nećete moći da odete u svoj supermarket ili apoteku ako vam je dijagnostikovan kovid-19 - rekao je Kid.

Talasi panične kupovine prvi put su pogodili različite zemlje u proleće 2020. godine, kada je pandemija počela. Australijski mediji su izvestili da su kupci imali problema da pronađu proizvode poput mesa i brašna pre Božića. Trenutna situacija je pogoršana nedostatkom osoblja u prodavcima kao što su "Coles" i "Woolworths" i prekidima u lancu snabdevanja.

Izvršni direktor i generalni direktor kompanije "Woolworths" Bred Banduči rekao je za ABC u ponedeljak da se do 40 odsto zaposlenih ne pojavljuje na poslu u distributivnim centrima lanca.

- Izostanak sa posla je direktna i indirektna posledica 'omikrona' - rekao je on, misleći na soj koronavirusa koji stoji iza porasta broja slučajeva.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još