Peđa Milosavljević

U galeriji "Haos" u utorak, 12. februara, otvorena je omaž izložba crteža i akvarela Peđe Milosavljevića (1908-1989), povodom stogodišnjice rođenja našeg velikog slikara. Izložba traje do 8. marta 2008. godine. 

Peđa Milosavljević je rođen 1908. godine u Lužicama kod Kragujevca. Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Beogradu, a slikarstvo učio privatno kod Jovana Bjelića. Bio je diplomata u Parizu, Madridu i Londonu. Objavio je knjigu eseja "Između trube i tišine" 1958. godine i dramu "Zopir" 1966. Bio je član SANU. Samostalno je izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i svetu i dobio brojne nagrade za svoje delo, između ostalog i gran-pri Međunarodne izložbe u Parizu 1937. godine. Umro je u Beogradu 1989. 

Na izložbi je predstavljeno 41 delo iz različitih perioda i faza poznatog slikara omiljenog u širim krugovima, ali i pisca, diplomate, akademika koji je težio univerzalnim simbolima, a ideje trajanja i prolaznosti nazirale su se u svim slojevima njegovog dela. 

Borka Božović, likovni kritičar i urednik galerije "Haos", ocenila je da je reč o stvaraocu najfinijeg rafinmana i velikog obrazovanja, urođene nežnosti. Milosavljević je slikar melanholije, strepnje, intelektualne lirike, egzistencijalnog nemira i svetskog ukusa. U finom spoju prošlosti utopljene u sadašnjost Peđa upućuje da odgonetnemo odjeke smisla onoga što je nasleđe, prošlost, folklor, arhaično, univerzalno u večnom dijalogu oka i duha. 

Izložbu je otvorila Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja, koja priprema monografiju o Peđi Milosavljeviću. Ona je nadahnuto ukazala na značaj Milosavljevićevog dela, ističući da je on u osnovi bio crtač. Crtež Peđe Milosavljevića je siguran, sveden, raspevane linije, a jednostavan. I slike ovog umetnika su u osnovi bliže crtežu. Ko je umeo da pročita njegov rad, shvatao je da nasleđe prošlosti za Milosavljevića nije bilo mrtvo. 

Često nam se dešava da izuzetne ljude kao što je bio i Peđa Milosavljević lako zaboravimo. Još se ne zna da li će jubilej rođenja velikog slikara biti obeležen odgovarajućom velikom retrospektivnom izložbom. Ova omaž izložba mogla bi, i trebala bi, da bude podstrek da se na adekvatan način odužimo Peđi Milosavljeviću. Izložbu u galeriji "Haos" su omogućili Narodni muzej u Beogradu, Muzej grada Beograda, Kuća legata i poštovaoci Milosavljevićevog dela koji u svojim kolekcijama imaju njegove radove.

Na otvaranju izložbe galerijski prostor je bio mali za sve poštovaoce Milosavljevićevog dela koji su želeli da mu ukažu dužno poštovanje. Mi se iskreno nadamo da je ovo tek početak obeležavanja velikog jubileja stogodišnjice rođenja Peđe Milosavljevića. Peđa je to svakako zaslužio.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još