JEDNOGLASNO: Italijanska policija odbila da nosi ružičaste maske

Italijanska policija je odbila da uz uniformu nosi ružičaste zaštitne maske i odmah je nastala polemika u javnosti. Zar u današnje vreme, kada je zabranjeno deliti ljude na polove, ima uopšte bilo kakve veze koje je boje maska? Ima. I nema. Zavisi na kojoj ste strani društva koje je podeljeno oko svega, pa i oko toga da li je zaista prikladno da policajci nose ružičaste maske.

Kada su policajcima u nekoliko italijanskih gradova, poput Venecije, Bolonje, Varezea, Pavije, Sirakuze, dodeljenje ružičaste FFP2 maske, razbuktala se polemika u medijima i na društvenim mrežama.

Nezavisni sindikat Policije SAP, uputio je pismo šefu Policije, Lambertu Đaniniju. Izjavili su da zaista nije prikladno da se uz policijsku uniformu nose roze maske, dodavši da se ne radi o seksizmu već o dekoru te da bi isto reagovali i na ljubičaste ili zelene maske.

- Smatramo da su prikladnije crne, bele, teget ili plave maske - izjavili su sindakati u pismu, dodajući da su mnogo više u skladu sa policijskom uniformom.

Sindikat, takođe, podvlači da su pravila vezana za uniformu jasno regulisana i da je potrebno iskazati poštovanje prema policiji kao instituciji.

Mediji nisu blagonaklono reagovali na odbijanje policajaca da nose roze maske optužujući ih, u skladu sa obaveznom političkom korektnošću, da je to seksistički čin i znači da i dalje važe zastarele stvari poput: roze je za devojčice, a plavo je za dečake.

- Ukoliko muškarac u uniformi nosi roze, on nije pravi muškarac, možda će biti osumnjičen da je gej i da mu nedostaje muškosti pa na taj način gubi na poverenju i poštovanju? - pitaju se mediji u Italiji koji, između ostalog, insistiraju i na tome da se više ne sme u imejlovima koristiti "dragi naši" ili "drage naše" već "drag* naš*", da se niko ne oseti zapostavljenim ili isključenim.

I u Italiji se insistira na tome da se kod zanimanja poštuje rodna ravnopravnost i da budu u ženskom rodu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još