fbpx

Poklonio Pikasovu sliku vrednu deset miliona evra

SIDNEJ, 27. aprila 2011. (Beta) - Anonimni Amerikanac poklonio je Univerzitetu Sidneja Pikasovu sliku vrednu više od deset miliona evra, pod uslovom da se novac od njene prodaje nameni naučnim istraživanjima, javile su svetske agencije.

Slika "Usnula devojka" iz 1935. biće ponuđena na aukciji 21. juna u Kristijevom sedištu u Londonu. Njena vrednost procenjena je na sumu između devet miliona i 12 miliona funti.

"To je pravi slikarski dragulj jednog od genija zapadnjačke umetnosti i srećni smo što pomažemo sidnejskom univerzitetu nudeći je na aukciji", kazala je Đovana Bertazoni iz Kristijevog odseka za impresionizam i modernu umetnost.

Rektor univerziteta Sidneja Majkl Spens kazao je da je dobrotvor "lično došao" u Sidnej kako bi uručio sliku. Prihod od prodaje slike biće upotrebljen za osnivanje novog centra za istraživanje gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, kazao je Spens.

Na slici "Usnula devojka" prikazana je Mari-Terez Valter, koju je Pikaso upoznao 1927, kada je on imao 45, a ona 17 godina i koja je kasnije postala njegova ljubavnica.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.