MERA ŠTEDNJE ENERGIJE: Grčka daje građanima 100 miliona evra za kupovinu frižidera i klima uređaja

Oko 200.000 domaćinstava dobiće subvencije za zamenu dotrajalih frižidera, zamrzivača i klima uređaja, što će grčku vladu koštati oko 100 miliona evra.

Očekuje se da će program zamene dotrajalih uređaja, u sklopu mera štednje energije, biti realizovan do sredine godine i uključiće državnu subvenciju u rasponu od 30 do 50 odsto cene novog električnog uređaja, u zavisnosti od prihoda domaćinstva.

Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas, koji je najavio detalje programa subvencija, kaže da će domaćinstva i privreda u celini imati koristi od uštede energije.

Procenjeno je da će biti zamenjeno više od 380.000 aparata stare tehnologije. Program bi, kako je rekao, mogao da se proširi, u zavisnosti od potražnje.

Prema računici ministarstva, svako domaćinstvo će uštedeti oko 20 odsto energije godišnje, što znači od 150 do 300 evra uštede na računima za struju.

Država će manjom proizvodnjom energije smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 126.000 tona godišnje, a manje će morati da uvozi gas i naftu, procenjuje ministarstvo.

Godišnja ušteda se procenjuje na između 15 i 27 miliona evra.

Subvencija će se automatski obračunavati na osnovu prihoda. Biće u obliku kupona za popust, a stari uređaji će biti reciklirani.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexel.com

Pogledajte još