LE: Porto i Braga u finalu

Braga će prvi put u klupskoj istoriji igrati u finalu nekog evropskog takmičenja, dok će Portu to biti peto finale nekog kontinentalnog takmičenja. Biće to portugalsko finale.

U prvom meču protiv takođe portugalske Benfike, Braga je u Lisabonu izgubila sa 2:1, dok je Porto na svom stadionu deklasirao španski Viljareal sa 5:1.

Prvu šansu na utakmici u Bragi imala je domaća ekipa u 11. minutu, ali je šut Lime završio pored gola. Četiri minuta kasnije uzvratila je Benfika preko Karlosa Martinsa.

Braga je povela u 18. minutu, kada je Ugo Vijana centaršutom iz kornera pronašao Kustodija, koji je glavom sa sedam metara zatresao mrežu.

Pokušao je u 30. minutu i Silvio da iznenadi gostujućeg golmana Roberta, ali nije uspeo.

Najbolju priliku za izjednačenje u prvom delu utakmice Benfika je imala u 41. minutu, kada je Havijer Saviola pogodio stativu, a zatim je natrčao i Fabio Koentrao i poslao loptu iznad prečke.

Odličnu šansu u 71. minutu za goste ponovo je prokockao Koentrao, koji je izašao sam ispred Artura, ali je golman domaćih bio brži i izbio loptu.

Benfika je u završnici utakmice krenula na sve ili ništa, a u 79. minutu golman Brage Artur krajnjim naporom zaustavio je šut Gaitana.

Samo minut kasnije Saviola je neometan šutirao pored gola sa par metara, a 85. minutu uzvratila je Braga udarcem Vijane sa distance.

Poslednju šansu da se domogne finala Benfika je imala u 89. minute nakon udarca glavom Oskara Kardosa, a loptu je sa gol linije izbio Paulao.

U duelu protiv Porta, ekipa Viljareala je povela posle prve ozbiljnije prilike. Igrao se 17. minutu kada se Cani najbolje snašao u kaznenom prostoru gostiju i poslao loptu u mrežu.

Španski tim je u 32. minutu mogao da postigne i drugi pogodak, ali je Đuzepe Rosi šutirao pored stative.

Sve nade domaćina o mogućoj senzaciji Porto je ugasio u 39. minutu, kada je Hulk šutirao sa 18 metara, lopta zakačila jednog od
odbrambenih igrača Viljareala i prevarila golmana.

Potpuni preokret doneo je Falkao u 48. minutu, kada je iskoristio dobru asistenciju Fredija Guarina.

Da se domaći navijači ipak raduju još malo postarao se Đoan Kapdevilja, koji je u 75. minutu bio najsnalažljiviji ispred protivničkog gola i sa nekoliko metara savladao Heltona.

Strelac novog, trećeg gola za Viljareal, bio je Rosi iz penala u 80. minutu, nakon prekršaja nad Markom Rubenom. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno samo za pirovu pobedu španskog tima.

Rezultati utakmica polufinala:

BRAGA - Benfika 1:0 (prvi meč 1:2)
Viljareal - PORTO 3:2 (1:5)

- Finalna utakmica Lige Evropa između Porta i Brage igra se 18. maja na stadionu Lensdaun roud u Dablinu.

Pogledajte još