PET KLJUČNIH SAVETA: Kako da prebrodite svađu sa partnerom zbog novca?

U svakoj vezi ponekad dolazi do sukoba mišljenja, a jedna od najčešćih rasprava tiče se upravo novca. Predmet svađe može biti bilo šta, od toga što ste kupili više voća nego što je potrebno, do toga ko će da plati račun za struju.

Ove svađe mogu ozbiljno da naruše porodični sklad, a često znaju da budu i povod za raskid.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da lakše prebrodite svađu oko novca.

1. Nemojte da preterujete

Probajte da izbegnete situacije u kojima ćete partneru da kažete "nikad nisi uradio ono" ili "uvek radiš to". Tim rečenicama možete podići svađu na još viši nivo. Kada započnemo svađu često se desi da se prvobitni razlog zanemari, a u fokus dođu emocije. Tada se može desiti da kažemo nešto što ne mislimo i zbog čega će nam već sutra biti žao. Pokušajte da se smirite i razmislite, a tek onda partneru kažete šta imate.

2. Kompromis je neophodan

Sigurni smo da svako od nas ima dobre razloge zašto je sa partnerom. Ne dozvolite da svađe oko novca utiču na sve ono lepo zbog čega i jeste u vezi. Ponekad ćete vi više davati, a ponekad ćete više uzimati. Pokušajte da nađete kompromis.

3. Budite svesni vaših razlika

Sasvim je normalna stvar da partner i vi niste isti. Prihvatite razlike i počnite da ih cenite. Nekad će se desiti da je njemu stalo do štednje, a vama nije, ili obrnuto. Zajedno probajte da shvatite šta je ispravno.

4. Počnite da razgovarate o budžetu

Pokušajte bar jednom mesečno da razgovarate o budžetu kojim raspolažete. Recite partneru šta sve treba da kupite ili platite. Zajedno sastavite spisak i držite ga se.

5. Zajedno protiv dugova

Ukoliko se svađate oko dugova, probajte da ih rešite zajedno. Izlazak iz istih značiće veliko olakšanje za vas ali i samu vezu. Zajedničko vraćanje duga znači kratkoročnu žrtvu za nešto dobro. Nije loša opcija i da imate zajednički bankovni račun, a ukoliko to ipak ne želite, onda budite u toku sa partnerovim finansijskim stanjem.

Izvor: Prva.rs/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još