Panatinaikos šampion Evrope!

Najefikasniji u Panatinaikosu, kome je ovo šesta evropska titula, bili su Majk Batist sa 18 poena i šest skokova, dok je Dimitris Dijamantidis postigao 16.

Makabi je predvodio Čak Eidson sa 17 poena, a sledio ga je Dejvid Blu sa 14. Milan Mačvan igrao je 12 i po minuta u za to vreme imao učinak od tri poena i četiri skoka.

Treneru Panatinaikosa Željku Obradoviću ovo je osma titula u Evropi i on je tako postao čovek sa najviše trofeja kontinentalnog šampiona u istoriji.

Obradović je i ranije bio najuspešniji trener, ali je ovim trofejom pretekao italijanskog velikana Dina Menegina, koji je sedam titula osvojio kao igrač.

Makabi i Panatinaikos bili su ravnopravni rivali tokom prvog poluvremena, iako je grčki tim tokom većeg dela utakmice bio u
vođstvu. Najveća prednost "zelenih" u prvom poluvremenu bila je sedam razlike, 25:18.

Makabi je "u životu" držao najviše Eidson sa svojih 10 poena u prvom poluvremenu. Panatinaikos je loše šutirao trojke. Tim iz Tel
Aviva došao je u jednom trenutku na poen zaostatka, 31:30, a na poluvreme je otišao sa tri poena manje, 33:30.

U trećoj četvrtini "proradio" je šut Panatinaikosa, najviše zahvaljujući Romenu Satou, koji je tada postigao tri trojke i "pogurao" svoj tim napred.

Uz poene Batista, Nika Kalatesa, Adonisa Focisa i Drua Nikolasa, Panatinaikos je prvi put stekao dvocifrenu prednost na 51:40.

Ta prednost je rasla do maksimalnih 14 na 61:47, četiri i po minuta pre kraja utakmice. Igrači atinskog tima kao da su se opustili, ali
Makabi se nije predavao, tako da su gledaoci u dvorani "San Đordi" mogli da vide pravu dramu u penal-završnici.

Makabi je uspeo da priđe zahvaljujući i greškama Panatinaikosovih igrača, koji su promašivali zicere i slobodnih bacanja.

"Ponos Izraela" je predvođen Liorom Elijahuom i Eidsonom uspeo da priđe na samo četiri poena zaostatka u poslednjem minutu, ali nije uspeo da preokrene meč.

Panatinaikos je pet od svojih šest evropskih titula osvojio sa Obradovićem na čelu. Batistu je ovo treći evropski trofej sa "zelenima".

Pogledajte još