ZAVRŠIO NA POTERNICI: Medved provalnik pokupio simpatije ljudi, ali ga juri policija

Medvedu teškom oko 230 kilograma nadimak Henk Tenk su dali u Policijskoj upravi Saut Lejk Tahoa zbog njegove ogromne veličine, delimično postignute provaljivanjem u desetine domova i uživanjem u namirnicama vlasnika kuća.

Kalifornijsko odeljenje za ribu i divlje životinje razmatra mogućnosti postupanja sa Henkom, medvedom koga vole mnogi lokalni stanovnici koji veruju u važnost koegzistencije sa svim divljim životinjama.

- Mi ga svi ovde dobro poznajemo. Pokušavamo da ga spasimo, iako predstavlja problem - rekla je stanovnica Din Belardino.

Henk Tenk je provalio u 28 domova a više od 100 poziva zbog njega upućeno je policiji u poslednjih sedam meseci. Medved je poslednji put viđen kako luta oko kuća u naselju Taho Kejs.

Zvaničnici su rekli su da se ovaj medved ne plaši ljudi, i da ima ogroman apetit i da je konstantno u potrazi za hranom.

Neki meštani veruju da medved nije samo neustrašiv, već i da je prijateljski nastrojen.

- On nije povredio nijednog čoveka, a imao je 28 provala. Veoma je sladak. Više voli picu nego voće - rekla je Belardino.

Zvaničnici su postavili zamku za medveda, ali "obožavaoci" Tenk Henka su zabrinuti da će životinja biti ubijena.

- Henk je na meti Kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje. Oštro se protivimo njihovom planu, i grčevito radimo na spasavanju njegovog života posećujući razna utočišta za divlje životinje, u nadi da ćemo mu pronaći siguran dom - izjavila je En Brajant, direktorka BEAR lige.

Medved je sa provalama počeo najpre ulazeći u kuće vlasnika koji su ostavljali vrata i prozore otključanim.

Kada je medved postao veći i smeliji, počeo je da razbija prozore, koristeći svoju veličinu i snagu da bi ušao u kuće.

Ipak, državni zvaničnici za divlje životinje još nisu otkrili konačnu odluku o Henkovoj budućnosti.

Belardino je rekla da se većina stanovnika nada da će Henk biti poslat u utočište, i da neće biti uspavan.

Policijska uprava Lejk Tahoa obučava policajce kako da pravilno uplaše medveda i kako da se eventualno od njega odbrane.

- Naši policajci su obučeni da koriste sredstva za odvraćanje kao što su glasne sirene, ispaljivanje lažnih metaka... Želimo da se vrati kući, u šumu - rekli su iz policije.

- Telefoni u BEAR ligi neprekidno zvone zbog poziva bukvalno iz celog sveta. Svi izražavaju užas nad planovima za ubistvo Henka - izjavila je Brajantova i dodala:

- Hvala svima što brinete o ovom prijateljski nastrojenom velikom medvedu.

U najnovijem saopštenju Kalifornijskog odeljenja za ribu i divlje životinje navodi se da je Henk lako prepoznatljiv zbog njegove izuzetno velike veličine i tamne dlake kao i svetle njuške. Pored toga, ističu i da je prikupljen DNK medveda kako bi omogućio 100 odsto tačnu identifikaciju.

- Oblast jezera Taho ima zdravu i brojnu populaciju medveda, eutanazija životinje je uvek naša poslednja opcija. Trenutno razmatramo gde će biti transportovan kada bude bio uhvaćen. Moramo imati u vidu njegovo mentalno zdravlje. Odrasli medvedi mogu biti loši kandidati za smeštaj u nekom prihvatilištu, vrtu ili azilu, zbog hroničnog stresa prilagođavanja zatočeništvu nakon što su živeli samo u divljim uslovima - navodi se u saopštenju Odeljenja.

Vlasti su u međuvremenu apelovale na stanovnike da vode računa o skladištenju hrane, ali i o odlaganju smeća, kako bi "obeshrabrili Henka u njegovim namerama".

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još