PREDRAG KON ISTIČE: Kraj epidemije koronavirusa nije blizu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će ova nedelja pokazati da li će doći do skoka ili pada broja novozaraženih koronavirusom.

- Pad novozaraženih zadržao se i posle formiranja školskih kolektiva, i ako dođe do pada, taj broj u narednim danima može biti između 2.000 i 2.600 novozaraženih - rekao je Kon za RTS, prenosi Beta.

Takođe je rekao da je Srbija daleko od „opuštanja” i da kraj epidemije nije blizu.

Kada je reč o četvrtoj dozi vakcine protiv korone, Kon je rekao da treba sačekati ispitivanja koja će pokazati da li će četvrta doza biti vezana za životnu dob.

Kon je naveo danas da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i da je strašno samostalno ukidanje mera, preneo je Tanjug.

„Nalazimo se u završnici, a najgore je u samoj završnici nečega da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere, poručio je Kon za RTS.

Vakcinisanost je, kako kaže, nedovoljna i Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju više od 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mera.

Prema njegovim rečima, ono što se može pretpostaviti ako se pad pozitivnih nastavi da će u drugoj polovini marta broj obolelih biti trocifren.

Optimistički je ono što se može naslutiti ako ne dođe do iznenađenja i pojave novih varijanti, naveo je Kon.

Sa omikronom smo, kako dodaje, u ovom talasu, videli blažu kliničku sliku, ali su stariji popunili bolnice i smrtnost se zadržala na visokom nivou.

Krajem ove nedelje biće dve godine od kako je saopšteno da je i u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Od tog 6. marta 2020. godine pozitivan nalaz testa imalo je 1.908.272 građana.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još