Sedma tura "Hladnog piva"

Novo izdanje „Svijet glamura“ dugo je očekivano pre svega u Hrvatskoj ali i među srpskim fanovima. Njihova odanost Miletu Kekinu i ekipi potvrđena je mnogo puta. Još je sveža slika iz novobeogradske "Hale sportova" koju je bend rasprodao dva dana pre koncerta promovišući prethodni album „Knjiga žalbe“, a sasvim sigurno će se nešto slično u istom prostoru desiti ponovo 2. decembra ove godine.

Novinar i publicista
Petar Janjatović koji dugo prati „pivare“ prisetio se 1997.godine:

- Krajem te godine kada sam privodio kraju pisanje "YU rok enciklopedije" neki supervizori su mi rekli: "Sve je OK, ali šta će ti 'Hladno pivo' ako ideš principom da su tu bendovi nastali do raspada stare Jugoslavije ?" Odgovorio sam: "U principu je to tačno pošto oni nemaju izdanje u SFRJ, ali su se okupili ’87. a i klinci ih ovde jako vole."

Dodao je Janjatović i da je novi CD za područje Srbije štampan u našoj zemlji i da se može reći da je to srpsko-hrvatski proizvod.

Novi album je relativno drugačiji od onoga što je bend ranije radio – pravi primer je retro pesma „Bilo koji broj“.

O šarenilu stilova gitarista Zoki kaže:
- Neko od nas u jednom trenutku voli da sluša hevi metal, a neko recimo Tom Waits-a, pa određena pesma povuče na ovu ili onu stranu. Na početku nam se činilo da će album biti u indie-punk fazonu, bio nam je dosta mračan, ali se onda pojavilo nekoliko vedrih pesama.

- Nama je najbesmislenije kada nas pitaju kako će zvučati naredni album. To je hemijski proces na koji ne možeš da utičeš – nadovezao se Mile.

"Hladno pivo" će, na radost fanova u Srbiji, dosta svirati u narednom periodu u našoj zemlji. Prvi nastup je zakazan za 17. jun na Arsenal festu u Kragujevcu a kad je prestonica u pitanju – ponavlja se mesto velikog uspeha, novobeogradska "Hala sportova".

Zoki odgovara na pitanje - zašto ponovo u ulici Pariske komune, a ne u Areni kao što će to biti slučaj u Zagrebu 7. oktobra ?

- Mi smo prvi koncert većeg tipa u Zagrebu imali 2004, mala dvorana "Doma sportova". Idemo polako do velikih hala. Ako smo prethodni put rasprodali "Halu sportova", možda ubuduće, u nekom drugom životu odlučimo da napunimo "Beogradsku arenu".

-Oprezni smo – kratko je dodao Mile, a fanovi će uskoro dočekati "Hladno pivo" i u Podgorici i to na dva koncerta, 23. i 24. juna.

(old_image)

Zoki, sa kim biste sebe najpre uporedili kad je svetska scena u pitanju?
- U nekoj našoj ranoj fazi to bi bili "Die Toten Hosen", "Dead Milkmen", "Toy Dolls", a sad tu ima i Štulića, Strummer-a, Springsteen-a... U svetu uvek postoje neka trvenja i ti uvek možeš da pevaš o nekom aktuelnom trenutku i da budeš socijalno angažovan.

- Možda ti se neka pesma neće svideti ali ćeš se kad-tad naći u situaciji da vidiš da si ti njen deo – ponovo se ubacio Mile.

-Mi smo slušali "Zabranjeno pušenje", "Azru", "Riblju čorbu" i uvek smo težili da postanemo takav bend – otkriva Zoki – Ne mislim, naravno, na dodvoravanje publici, iako nam se aktuelna turneja tako zove.

Odakle ideja za „Dodvoravanje“? Odgovor na ovo pitanje ima bubnjar Suba:
- Sedeli smo i razmišljali kako da nazovemo prvi deo turneje koji nije dvoranski, i onda je Dida (klavijaturista) rekao "Što ne bi nazvali dodvoravanje? Treba se dodvoriti ljudima da dođu kasnije na dvoranski koncert" (smeh).

Inspiracija, motivacija...ništa još ne nedostaje ni posle tolikih godina. Ipak, jednog dana...
- Verovatno će jednom doći kraj i našem druženju – uz smeh će Zoki. - Da li će to biti zbog toga što ćemo se posvađati ili... Sviraćemo dok se razumemo međusobno. Verujem da bi još dva-tri albuma mogli da snimimo ako nas zdravlje posluži.

Stigao je „Svijet glamura“ viđen očima žestokih pank rokera koji dolaze iz sasvim druge priče mada je neke stvari, u vreme opšte mešavine, sve teže definisati i, pogotovo, polarizovati. Hladnom pivu se, umesto svega toga, treba radovati, a kad se Beograd raduje onda se, recimo, trese "Hala sportova".

Bilo je tako 22. novembra 2008, zato mnogi već sa nestrpljenjem čekaju drugu decembarsku noć na istom mestu, iako smo tek udahnuli proleće punim plućima.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Mirjana Ristić-Damjanović

Pogledajte još