NEOČEKIVANI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Svako četvrto dete sa simptomima koronavirusa razvije dugotrajni kovid

Jedno od četvoro dece sa simptomima kovida-19 razvije "dugi kovid", prema podacima prikupljenim iz 21 ranije studije sprovedene u Evropi, Aziji, Australiji i Južnoj Americi.

Među 80.071 decom sa kovidom-19 u studijama, 25 odsto je razvilo simptome koji su trajali najmanje četiri do 12 nedelja ili nove uporne simptome koji su se pojavili u roku od 12 nedelja, izvestili su istraživači na medRkiv-u uoči recenzije.

Najčešći problemi su bili neuropsihijatrijski (simptomi raspoloženja, umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne promene, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom), kardiorespiratorni (otežano disanje, zagušenje, netolerancija na vežbanje, bol i stezanje u grudima, kašalj, nepravilan srčani ritam), kožni problemi (prekomerno znojenje, svrab, gubitak kose) i gastrointestinalni (bol u stomaku, zatvor, dijareja, povraćanje i mučnina).

Analize podataka prikupljenih iz mnogih različitih studija sa različitim metodologijama ne mogu dati čvrste zaključke, priznaju istraživači.

Ono što je, međutim, jasno je da "deca i adolescenti imaju i posledice po fizičko i mentalno zdravlje koje proizilaze iz kovida-19", rekla je koautorka studije Sonja Vilapol iz Instituta za metodistička istraživanja u Hjustonu u Teksasu.

Identifikovanje glavnih znakova i simptoma pedijatrijskog dugog kovida može da pomogne u dijagnostikovanju, razvoju boljih tretmana, stvaranju multidisciplinarnih timova za optimalno kliničko upravljanje i pronalaženju faktora rizika za prevenciju.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još