PORAŽAVAJUĆI PODACI: Srbija druga zemlja u Evropi po broju obolelih od raka dojke

Srbija je po broju obolelih od kancera dojke druga u Evropi s poražavajućom statistikom da svaka četvrta žena kod nas oboli od ove teške bolesti, kazala je predsednica udruženja "Žena uz ženu" Marija Lakić.

Lakić je agenciji Beta kazala da je pre 2000. godine od kancera dojke u Srbiji obolevala svaka 20. žena da bi se situacija iz godine u godinu pogoršavala pa je samo 2021. godine u Srbiji zvanično registrovano 6.000 žena koje su obolele od karcinoma dojke.

U cilju ranog otkrivanja raka, udruženje "Žena uz ženu" u saradnji sa lokalnom samoupravom organizovalo je u Prokuplju akciju besplatnih ultrazvučnih pregleda dojke tokom koje je pregledano 39 žena.

Kod osam žena pronađene su fibrozne promene, a njih tri su zbog nalaza koji ukazuju na ozbiljnije promene, upućene na detaljniji pregled mamografom.

Kako je istakla Lakić, pregledu su se odazvale uglavnom starije žene, ali je izostalo interesovanje mlađih - od 20 do 45 godina, kojima je taj pregled prevashodno bio i namenjen.

- Reč je o pregledima ultrazvukom koji su kod mlađih žena efikasni, dok je za starije žene najsigurniji pregled mamografom - navela je Lakić.

Nakon Prokuplja, ultrazvučni pregledi žena obaviće se u još desetak mesta, u Surdulici, Vlasotincu, Pirotu, Aleksincu, Kovinu, Zaječaru, Despotovcu, Majdanpeku...

Od početka godine u ovoj akciji koja se organizuje u okviru projekta "Budi hrabra" pregledano je više od 300 žena.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još