Ambasador Aksoj: Odnosi Srbije i Turske najbolji u istoriji između naše dve zemlje, Tursku je prošle godine posetilo preko 230.000 srpskih turista

Ambasador Republike Turske u Srbiji Nj. E. Hami Aksoj izjavio je povodom uvođenja dodatnih avionskih letova na relaciji Beograd-Ankara preko turske avio kompanije Turkish Airlines da je zadovoljan saradnjom sa našom zemljom. Pored povećanja broja letova preko Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu dodatno su u saradnji sa Er Srbija uvedeni letovi ka Istanbulu iz Niša i Kraljeva.

- Turizam je sektor kojem dajemo veliku važnost. Prošle godine smo zajedno sa Republikom Srbijom potpisali sporazum o međusobnom priznavanju Kovid vakcina i zbog toga smo bili vrlo uspešni u ovom sektoru. Tokom 2021. iz Srbije Tursku je posetilo 85% više turista nego u periodu pre pandemije, tako da je na osnovu statističkih podataka Tursku prošle godine posetilo preko 230.000 srpskih turista. Porastao je i broj turista iz Turske koji su posetili Srbiju za 95% i iznosi oko 48.000 turskih turista koji su došli u Srbiji. Naš cilj je da ove godine, u sezoni 2022, broj poseta iz Srbije u Tursku uvećamo i da on ukupno iznosi 300.000 turista a ukoliko sve bude u redu da dostignemo i pola miliona srpskih turista. Prethodne, 2021. godine, ministar kulture i turizma Republike Turske boravio je 16. jula u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i tom prilikom imao je sastanak sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjanom Matić. Tokom zvanične posete dogovoreno je da se formira Radna grupa u oblasti turizma između naše dve zemlje. Prvi sastanak Radne grupe realizovan je u novembru mesecu 2021. u Istanbulu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Tursku u januaru ove godine. Tom prilikom održan je i sastanak mešovitog komiteta i potpisana su četiri važna sporazuma između naše dve zemlje od kojih je jedan u oblasti turizma. Ako bih mogao nekako da sumiram odnose Srbije i Turske rekao bih da je ovaj perod najbolji u istoriji između naše dve zemlje. Naš cilj je da povećamo ekonomsku, turističku i kulturnu saradnju na svim poljima i da sarađujemo u većem i boljem obimu i verujemo da ćemo to i ostvariti uz podršku našeg atašea za kulturu i turizam - naglasio je ambasador Aksoj.

Ambasador je napomenuo i da u maju mesecu Ambasada Turske planira da na Beogradskoj tvrđavi napravi događaj povodom promocije turske kuhinje. Takođe je istakao da je bio prijatno iznenađen interesovanjem koje postoji kod srpske omladine za tursku kulturu i jezik, i činjenicom da smo danas svedoci da se u svakoj srpskoj kući gledaju turske serije. U Turskom kulturnom instututu u Beogradu "Yunus Emre" redovno se održavaju kursevi turskog jezika i trenutno je broj polaznika kurseva premašio broj od 2.500 polaznika. U narednom period se planiraju i razni projekte za srpsku omladinu kako bi se podstakli da posete Tursku, a sve u cilju uspostavljanja još bolje konekcije i saradnje između dve zemlje.

Ambasador se osvrnuo i na predstavljanje Turske na Sajmu turizma u Beogradu. Tursku će tom prilikom predstavljati devet izlagača sa širokom ponudom noviteta kao i onoga što srpski narod već dobro poznaje kao tradicionalno tursko. Na štandu Turske će se pored već dobro poznatih letnjih destinacija predstaviti i do sada ne toliko poznate turističke atrakcije kontinentalnog dela kao što su Ankara, Kapadokija i sl.

- Naš cilj je da povežemo Srbiju sa Antalijom direktnim letom, i da se on realizuje tokom svih 12 meseci putem avio kompanije Turkish Airlines. Trenutno vodimo razgovore na tu temu sa Er Srbija. Nadam se da ćemo uspeti pošto region na jugu Turske pruža odlične vremenske prilike za posete tokom cele godine. Želeo bih da naglasim da ne radimo samo na odlasku srpskih turista u Tursku, već i na povećanju turskih turista u Srbiji, pošto je Srbija država koja privlači veliku pažnju. Između naše dve zemlje postoji bezvizni režim a uskoro ćemo moći da putujemo i sa čipovanim ličnim kartama. Turskim turistima je ovaj region primamljiv zbog znatno nižih cena u odnosu na druge zapadne zemlje, povoljnog životnog standrada kao i međusobnim sličnostima koje posedujemo. Cilj nam je da uspostavljanjem dodatnih avionskih konekcija i razmenom turista više i bolje upoznamo jedni duge - zaključio je ambasador Aksoj.

Autor: Nadlanu.com/J.J.
Foto: Nadlanu.com/J.J.

Pogledajte još