NAUČNICI OTKRILI: U kojoj meri brak utiče na karijeru?

Jedno petogodišnje istraživanje dalo je odgovor na pitanje: Da li brak utiče na karijeru?

Psiholozi koji su sproveli ovo istraživanje došli su do zanimljivih zaključaka.

- Odabir emotivnog partnera utiče na naše ophođenje prema poslu - tvrde oni.

Naime, ako pored sebe imamo partnera, koji savesno obavlja svoj posao i pokazuje ambiciju da postane još uspešniji, mi ćemo biti motivisani njegovim ponašanjem i uložićemo maksimalne napore da svoj posao obavimo na najbolji mogući način.

Isto istraživanje otkriva, da ovakvi parovi imaju mnogo više prostora za napredak u karijeri, jer jedno drugom, konstantno pružaju podršku.

Tokom istraživanja, psiholozi su pratili poslovni napredak, više od 4.500 bračnih parova. Uz poslovni napredak, psiholozi su obratili pažnju i na to kako parovi provode svoje slobodno vreme, dele kućne poslove i koliko su uopšte zadovoljni svojim brakom.

Rezultati su pokazali da su osobe, koje su pored sebe imale savesnog i organizovanog partnera, neuporedivo više napredovale, od osoba koje su pored sebe imale poslovno nezainteresovanog partnera. Savesni partneri bili su sigurna luka i utočište svojim emotivnim partnerima, pa su brakovi ovih ispitanika bili srećniji od manje ambicioznih i poslovno uspešnih parova.

Rezultati ovog istraživanja, podjednako su primenjeni na oba pola, pa nije bitno da li je žena ili muškarac, poslovno ambiciozniji, već je važno da uspešniji partner, na pravi način motiviše onog drugog.

Izvor: Prva.rs/Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još