DAR PRIRODE: Šest zdravstvenih benefita jagoda

Jagode se uglavnom sastoje od vode i malo ugljenih hidrata, a imaju i jako malo kalorija pa su odličan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma. Imaju jako puno vitamina C i dobre su za jačanje imunog sistema, a sadrže i puno antioksidanasa koji neutralizuju štetno delovanje slobodnih radikala.

Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranjivim supstancama i štite zdravlje, te postoji šest razloga zbog kojih biste trebalo da ih jedete što češće.

1. Štite zdravlje srca

S obzirom na to da su bogate vlaknima i C vitaminom, jagode smanjuju oksidativni stres u organizmu te tako smanjuju i rizik od raznih srčanih oboljenja i razvoja raka. Osim toga, odličan su izvor kalijuma koji je važan za zdravlje srca. Brojne su studije pokazale da redovno jedenje jagoda može smanjiti šanse za srčani udar.

2. Obiluju važnim antioksidansima

Jagode su se našle na popisu top voća koje obiluje antioksidansima, a upravo bi to mogao biti ključni razlog zbog kojeg štite od nekih vrsta raka. Naime, upravo se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne zdravstvene probleme.

3. Dobre su za probavu

Vlakna su vrlo važna za dobro funkcionisanje probavnog sistema, a jagode su odličan izvor vlakana, te pozitivno utiču na crevnu floru. Osim toga, sadrže veliku količinu vode i kalijuma pa mogu sprečiti nadutost i druge probavne smetnje.

4. Jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C koji je od izuzetne važnosti za naš imunološki sistem, posebno tokom sezona raznih virusa. Možete ih ubaciti u jogurt, jesti ih za međuobrok ili pak od njih napraviti ukusnu voćnu salatu.

5. Pomažu kod mršavljenja

Ovo bobičasto voće finog je i slatkastog ukusa pa može utoliti želju za slatkim, a sadrži jako malo kalorija. Upravo zbog toga, jagode su odličan izbor za sve one koji pokušavaju da smršaju. S obzirom na to da ne sadrže puno proteina, dobro ih je kombinovati s namirnicama koje ih sadrže, poput jogurta ili sira.

6. Dobre su i za kožu

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena koji je veoma važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada pa konzumacija namirnica sa C vitaminom postaje još važnija ako želimo da održimo kožu zdravom i mladolikom.

Izvor: atvbl.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još