U PONUDI I VITALIJEVE: Rukavice Vladimira Klička prodate na aukciji za pomoć Ukrajincima

U Nemačkoj su aukcije jedan od načina za prikupljanje pomoći Ukrajincima - tako su bokserske rukavice nekadašnjeg svetskog šampiona Vladimira Klička prodate za 4.545 evra, saopštila je predstavnica organizacije Junajted čeriti.

Svoje rukavice je ponudio i Kličkov brat, gradonačelnik Kijeva i takođe bivši bokser Vitalij Kličko, a nadmetanje traje do 18. aprila.

Na aukcijama su takođe predmeti drugih poznatih ličnosti – neke su ponudile one same, a ostale ljudi koji su ih ranije kupili, kao u slučaju potpisanih rukavica Vladimira Klička, objasnila je predstavnica aukcijske platforme.

Donatori mogu da odluče kome ide novac. Olimpijska šampionka u biatlonu Deniz Herman je, na primer, na prodaju ponudila svoju jaknu, a novac je za udruženje "Atletičari za Ukrajinu".

Jan Ulrih je motocikl sa Tur de Fransa 1998. dao organizaciji "Srce za decu" koja će novac da uplati ukrajinskoj deci. U utorak je dostigao petocifreni iznos.

Isto važi i za originalnu olimpijsku srebrnu medalju biciklističke zvezde Tonija Martina. Prihod od ove aukcije će, prema saopštenju, ići u program pomoći za Ukrajinu televizije RTL.

Organizatori se osim predmeta poznatih sportista nadaju i drugim donacijama. Golub mira za Ukrajinu, koji su potpisali kancelar Olaf Šolc i više od 90 poslanika nemačkog parlamenta, dostigao je oko devet dana pre kraja aukcije vrednost od 5.000 evra.

Akciju potpisivanja na drvenom golubu mira pokrenuo je umetnik Mika Špringvald, a prihod ide Udruženju Karitas Osnabrik, koje pomaže izbeglicama u Poljskoj.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još