PORTRET GOSPOĐICE LIZER: Slika Gustava Klimta pronađena posle skoro 100 godina

Slika austrijskog umetnika Gustava Klimta, za koju se verovalo da je izgubljena pre skoro sto godina, pronađena je u Beču.

Portret gospođice Lizer je nekada pripadao austrijskoj jevrejskoj porodici i poslednji put je viđen u javnosti 1925. godine. Sudbina slike nakon toga je nejasna, ali porodica sadašnjih vlasnika sliku ima od šezdesetih godina prošlog veka.

Aukcijska kuća im Kinski ("Auktionshaus im Kinsky") procenjuje vrednost slike na više od 54 miliona dolara, a ponovno otkriće slike nazvano je pravom "senzacijom".

- Tako retka slika, tako velikog umetničkog značaja i vrednosti decenijama se nije pojavila na umetničkom tržištu u centralnoj Evropi - navodi se u saopštenju Aukcijske kuće.

Portret gospođice Lizer će se naći na aukciji 24. aprila u ime vlasnika i pravnih naslednika porodice Lizer.

Ova odluka je zasnovana na Vašingtonskim principima, međunarodnom sporazumu o vraćanju umetničkih predmeta koje su opljačkali nacisti, potomcima onih od kojih su oduzeti.

Pre aukcije, slika će biti predstavljena na različitim međunarodnim izložbenim prostorima, uključujući Veliku Britaniju, Švajcarsku, Nemačku i Hongkong, saopštila je aukcijska kuća.

Portret je nekada pripadao porodici Lizer, bogatim bečkim industrijalcima.

Ernst Ploil, jedan od direktora "Aukcijske kuće im Kinski", rekao je da do sada nisu pronašli dokaze da je delo bilo opljačkano ili ukradeno pre ili tokom Drugog svetskog rata.

- Slika je opisana kao izgubljena u svim "catalogues raisonnés" (sveobuhvatnim spiskovima Klimtovih dela). U našim krugovima 'izgubljena' znači verovatno uništena, verovatno spaljena tokom rata, ali u svakom slučaju više ne postoji. Niko nije očekivao da će se ona ponovo pojaviti.Zauzeli smo aktivan pristup i ne samo da smo istražili porodicu Lizer kao potencijalne podnosioce zahteva za restituciju, već smo se obratili i potencijalnim predstavnicima na osnovu našeg iskustva iz prethodnih postupaka za restituciju.

Klimtovi radovi su na aukcijama dostizali astronomske sume. Njegova "Dama sa lepezom" prodata je u junu za 108,4 miliona dolara, što je čini najvrednijim umetničkim delom koje je se do danas pojavilo na aukciji u Evropi.

Izvor: RTS
Foto: English News - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još