Praistorijsko selo Pločnik

Projekat "Pločnik" je selo sa pet kuća od slame i pruća, kuće su identične su onima koje su na ovim prostorima postojale u vreme Vinčanske kulture na arheološkom nalazištu praistorijske metalurgije u Pločniku.

Nadomak sela su postavljeni turistički putokazi, a planirano je i da se kuće opreme krevetima i pokućstvom, kao i predmetima proronađenim na ovom arheološkom lokalitetu.

Lokalitet Pločnik je udaljen 22 kilometra od Prokuplja, sa desne strane auto puta prema Kuršumliji.

(old_image)

Arheološko nalazište u Pločniku, prema mišljenju stručnjaka, jedno je od prvih nalazišta praistorijske metalurgije u Evropi, koje dokazuju da su ljudi i u dalekoj praistoriji pravili oruđa i oružja od metala, suprotno mišljenju da se u to vreme samo obrađivao kamen.

"Pločnik" je neolitski lokalitet. Najnovijim otkrićem male bakarne sekire koja se koristila za iskucavanje bakarnih limova čiji delovi su pronadjeni u jednoj od pet kuća površine 25 kvadratnih metara potvrdjuje se teza akademika Borislava Jovanovića da su arheološka nalazišta Pločnik kod Prokuplja i Belovode kod Petrovca na Mlavi bili prvi centri u Evropi za topljenje rude malahita i azurita za izradu predmeta od bakra.

Ima nagoveštaja da će AD Planinka iz Prolom banje na magistralnom putu Niš-Priština u neposrednoj blizini lokaliteta Pločnik, sagraditi smeštajni objekat.

Pogledajte još