LIBIDO PO GODINAMA: Kada su žene i muškarci najbolji u krevetu?

Libido zavisi od mnogo faktora. Na njega utiču hormoni, ali i psihičko, fizičko i socijalno stanje muškaraca, kao i žena. Zbog toga se često dešava da ljudi koji bi trebalo da budu na vrhuncu svoje seksualne moći, zapravo imaju manji libido od starijih ljudi.

Muškarci u dvadesetim godinama

Tokom dvadesetih godina muškarci imaju visok nivo testosterona, hormona odgovornog za seksualno uzbuđenje, zbog čega momci ovog uzrasta obično imaju jak seksualni nagon.

S druge strane, oko 8% muškaraca u dvadesetim godinama doživljava povremene probleme sa erektilnom disfunkcijom.

Žene u dvadesetim godinama

Žene su najplodnije od tinejdžerskih godina do kasnih dvadesetih. Kao rezultat toga, neke žene ovog uzrasta osećaju manji seksualni nagon, ali nije sasvim jasno zašto. Naučnici smatraju da se želja za seksualnim odnosom kod žena povećava kada plodnost počne da opada, odnosno krajem dvadesetih godina.

Muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim

Iako testosteron počinje polako da opada oko 35. godine, mnogi muškarci i dalje imaju jak seksualni nagon tokom ovih godina. Nivoi testosterona obično padaju za oko 1 procenat godišnje, ali kod nekih muškaraca može da padne brže, što može uticati na njihov seksualni nagon.

Osim toga, mnogi muškarci u ovom uzrastu osećaju veliki stres zbog posla, porodice i drugih obaveza, što može u velikoj meri uticati na to koliko su zainteresovani za seks.

Žene u tridesetim i ranim četrdesetim

Žene u ovom uzrastu imaju najjači seksualni nagon. Jedno istraživanje je pokazalo da žene između 27 i 45 godina imaju češće i intenzivnije seksualne fantazije od mlađih i starijih žena i da češće imaju seks.

Trudnice i žene nakon porođaja

Bez obzira na godine, trudnoća i porođaj imaju veliki uticaj na seksualni život jer se telo i hormoni menjaju tokom trudnoće. To ponekad može značiti povećanje libida, posebno tokom drugog tromesečja, ali i nedostatak seksualne želje u drugim periodima trudnoće.

Takođe, neke trudnice izbegavaju seks jer se plaše koliko je seks siguran tokom trudnoće. Iako je u ovom periodu u većini slučajeva dozvoljen seksualni odnos, u nekim slučajevima je neophodna konsultacija sa lekarom. Dojenje, odgajanje dece i drugi poslovi takođe mogu uticati na seksualni nagon žene.

Muškarci 50+

Za muškarce ovog uzrasta koji su dobrog mentalnog i fizičkog zdravlja ne postoji razlog zašto ne bi trebalo da nastave da uživaju u svom seksualnom životu.

Ipak, u ovim godinama se često javlja problem erektilne disfunkcije, odnosno erekcije postaju ređe i nedovoljno jake za seksualni odnos.

Samo starenje nije glavni uzrok erektilne disfunkcije, već zdravstveni problemi koji dolaze sa godinama, kao što su bolesti srca, dijabetes, visok holesterol i lekovi koji se koriste za njihovo lečenje.

Žene 50+

Nakon 50. godine neke žene postaju sve zainteresovanije za seksualni odnos jer više ne moraju da brinu o neželjenim trudnoćama i imaju više vremena. Međutim, kako se približava menopauza, nivoi estrogena opadaju, što smanjuje libido kod žena i može dovesti do suvoće vagine.

Toplotni talasi, anksioznost, gojenje i problemi sa spavanjem takođe mogu poremetiti seksualni nagon žene.

Bez obzira na pol i godine, važno je razgovarati sa lekarom o problemima sa seksualnim nagonom, jer nizak libido može biti simptom zdravstvenog stanja. Pored razgovora sa svojim lekarom, važno je razgovarati i sa svojim partnerom.

Isprobavanje novih stvari kako se životni stadijumi menjaju može pomoći da se oba partnera više zainteresuju za seks.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još