BEAUTY SAVETI: Kako da se rešite napornih tamnih fleka koje ostaju nakon akni?

Kad god dobijete bubuljicu, verovatno želite da brzo zaceli. Ali ponekad, fleke od akni ostavljaju tamni trag na vašoj koži čak i nakon što bubuljica nestane. Ovo je frustrirajuće, ali nije neuobičajeno. Uklanjanje ovih tamnih mrlja na koži počinje razumevanjem šta ih uzrokuje.

Kada se bubuljica pojavi na vašoj koži, to je tehnički - oblik upale. I dok vaša koža zaceljuje i formiraju se nove ćelije kože, moguće je da ćelije koje se šalju pomognu u obnavljanju glatke površine vaše kože, sadrže previše melanina. Melanin je ono što vašoj koži daje boju, a kada određene ćelije imaju više melanina od drugih, rezultat je tamniji deo kože. Ovo se naziva post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Tamne mrlje ili ožiljci?

Lečenje tamnih mrlja od akni se razlikuje od lečenja ožiljaka od akni. Ožiljke je teško u potpunosti ukloniti, i iako mogu da izblede tokom vremena, obično ostaju vidljivi. S druge strane, tamne mrlje od akni su na površini vaše kože. One ne ukazuju na dugotrajno oštećenje ćelija kože, pora ili folikula. Mogu potrajati, ali tamne mrlje vremenom postaju svetlije i na kraju potpuno nestanu. Može proći od 3 meseca do 2 godine da nestanu iz vida.

To ne znači da morate da čekate zauvek u nadi da će vaše tamne mrlje izbledeti. Postoji mnogo prirodnih recepata, pa čak i dermatoloških tretmana pomoću kojih možete pokušati da ih se brže rešite.

Rešite se tamnih mrlja sami prirodnim sredstvima

Ako želite da lečite post-inflamatornu hiperpigmentaciju, možete početi sa kućnim preparatima.

Vitamin C

Limunov sok je bogat vitaminom C, koji može posvetliti kožu i ujednačiti ton kože. Pokazalo se da je vitamin C efikasan agens za depigmentaciju koji smanjuje stvaranje melanina.

Aloe vera

Ako pogledate na mreži, naći ćete mnoge ljubitelje upotrebe aloe vere za lečenje tamnih fleka od akni. Istina je da je aloja izuzetno lekovito sredstvo, posebno kada je u pitanju vaša koža.

Ekstrakt semenki grožđa

Ekstrakt semena grožđa je još jedan prirodni proizvod koji može pomoći u osvetljavanju tamnih mrlja.

Zaštita od sunca

Prema istraživanju, lečenje bilo kakvih tamnih fleka treba da počne rutinom zaštite od sunca. Nošenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, svakog dana, bez obzira da li je dan oblačan ili ne, pomoći će da se spreči veće oštećenje kože.

Uklanjanje tamnih mrlja kozmetičkim tretmanima:

Hemijski piling

Hemijski piling se radi kako bi se uklonile oštećene ćelije kože i otkrila koža ispod nje koja izgleda mlađe. Hemijski piling podrazumeva nanošenje jakog rastvora na vaše lice. Kora se zatim uklanja, uzimajući slojeve ćelija kože zajedno sa njom.

Lasersko obnavljanje površine

Lasersko obnavljanje kože koristi različite vrste lasera ​​za uklanjanje mrtve kože sa vašeg lica, istovremeno podstičući nove ćelije da rastu u dubljim slojevima vaše kože. Laseri mogu biti način za razbijanje ožiljnog tkiva i ispravljanje tamnih mrlja uzrokovanih aknama.

Obavezno nanosite kremu za sunčanje svakog dana kao deo vaše rutine lepote.

Kada posetiti doktora

Ako otkrijete da često razvijate tamne mrlje i da ih na licu imate sve više i više u odnosu na ranije, vreme je da posetite vašeg lekara!

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još