VERBALNO, PSIHOLOŠKO I FIZIČKO: Ministarstvu prosvete prijavljeno skoro 600 slučajeva nasilja

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnnološkog razvoja Srbije 2021. godine prijavljeno je 570 situacija trećeg nivoa nasilja - fizičkog zlostavljanja, a najčešće se beleži fizičko ili kombinovano - verbalno, psihološko i fizičko zlostavljanje, prenosi danas list "Večernje novosti".

- Analiza je pokazala i da se najveći procenat odnosi na prijave vršnjačkog nasilja, koje je primećeno u oko 90 odsto situacija - poručuju iz Ministarstva, ali dodaju da je znatno manje slučajeva u kojima su zaposleni nasilni nad učenikom.

Osim fizičkog nasilja, koje škole prijavljuju, u toku poslednje dve godine učestalije su prijave u vezi sa digitalnim nasiljem.

Iz Ministarstva napominju da je uspostavljen sistem za prevenciju i reagovanje u slučajevima nasilja u školama, a da na pojedinačne situacije reaguju same škole u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Ističu da se stručna podrška pruža učenicima, roditeljima i nastavnicima, a za svaku konkretnu situaciju definiše u tzv. operativnom planu zaštite, koji sadrži mere i aktivnosti koje se preduzimaju u školi.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još