Održana online konferencija "Summer 2022 - Kako se destinacije, festivali i hoteli pripremaju za letnju sezonu"

Kako se destinacije, festivali i hoteli pripremaju za letnju sezonu, bila je tema ovogodišnje onlajn konferencije "Summer 2022", realizovane preko Jutjub kanala Color Media Communications, koju je bilo moguće direktno pratiti putem linka https://youtu.be/6yc-iU4_1cA. O ovogodišnjim izazovima i očekivanjima u susret letu, na konferenciji su govorili predstavnici Turističke organizacije Srbije, NTO Crne Gore, kao i ambasadori, Kipra, Crne Gore i Egipta.

Konferenciju je obraćanjem otvorila Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je istakla da je Srbija u prva dva meseca 2022. imala blizu 400 hiljada turističkih poseta, što predstavlja rast od 46,3% u odnosu na isti period prošle godine.

“Naš prioritet ostaje ulaganje u projekte turističke infrastrukture. Uz razvoj potencijala verujemo da će se ovaj sektor u potpunosti oporaviti i podići, pre svega procvatom planinskog, banjskog i ruralnog turizma, ali i zahvaljujući kulturnim manifestacijama i festivalima koji će sada bez maski vratiti onu energiju po kojoj smo ranije bili prepoznati među turistima širom sveta. U tom smislu spremni smo za predstojeću letnju sezonu, od koje očekujemo apsolutni trijumf”, izjavila je ministarka Matić.

Nakon uvodnog izlaganja ministarke, učesnicima konferencije obratio se ambasador Kipra u Srbiji, NJ.E. Demetrios Teofilaktu, koji je izjavio da uprkos posledicama pandemije i rata, ovog leta Kipar očekuje 70% više turista nego prošle godine.

“Tokom cele godine na Kipru je toplo, imamo more jedinstvenog mirisa, najstarija vina na svetu, interesantnu istoriju, ukusnu hranu. Mi smo zemlja legendi, spoj tradicionalnog i modernog, a ove godine u turističkom fokusu biće nam verski i sportski turizam. S tim u vezi očekujemo odličnu sezonu”, izjavio je Teofilaktu.

Sa druge strane, prema rečima ambasadora Egipta Basel Salah Mustafa Ahmeda, toj državi uprkos nepredvidivim globalnim dešavanjima nije potrebna priprema za letnju sezonu, jer su pre svega “pustinjski muzej na otvorenom”.

“Samo piramide, odnosno pet hiljada godina stara istorija dovode nam ogroman broj turista iz celog sveta tokom svih 365 dana u godini. Noćni život u glavnom gradu, Crveno more kao raj za ronioce takođe privlače goste. Pored toga, Egipat se može pohvaliti procvatom eko, medicinskog, rekreativnog i verskog turizma”, izjavio je ambasador i do kraja leta 2022. godine najavio otvaranje Velikog egipatskog muzeja.

Crnogorsko primorje poslednjih godina bilo je omiljena destinacija upravo ruskih i ukrajinskih turista, a pandemija je pokazala da je u turizmu i ekonomiji potrebno vršiti diverzifikaciju. Setom podsticajnih mera koje su u Crnoj Gori usvojene prošle godine, u 2022. radiće se na promovisanju ne samo luksuznog, već i porodičnog i banjskog turizma te države.

“Predstavljanje na sajmovima u regionu i svetu imaćemo uskoro u Frankfurtu I Londonu, a ove godine beležimo izuzetan buking gostiju iz Poljske, Mađarske, Izraela i skandinavskih zemalja”, rekla je Ana Ražnatović, otpravnica ambasade Crne Gore. Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dodaju da pored mora njihovu glavnu ponudu čine etno sela, kanjoni i nacionalni parkovi.

Olgica Miljković, rukovodilac Odseka za razvoj i promociju turističke ponude Srbije na konferenciji “Summer 2022” predstavila je novi strateški marketing plan, odnosno naš ovogodišnji slogan.

“Doživi Srbiju – to je suština, osetiti mentalitet, doživeti predele i svu raznolikost koju nudimo. Sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija radimo na digitalizaciji ponude domaćih studijskih putovanja”, izjavila je Miljkovićeva.

Pored zvaničnih obraćanja, na konferenciji su tokom tri panela svoje mišljenje o uspehu predstojeće letnje sezone izneli stručnjaci iz oblasti turizma, koji su prethodne dve godine i direktno učestvovali u kreiranju nove stvarnosti pod maskama, odnosno sa ograničenjima.

Govornici panela broj 1, pod nazivom “Guess Who's Coming to Dinner”, bili su: Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, Nataša Pavlović iz Turističke organizacije Vojvodine, Aleksandar Senčić direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA i dr Ivana Ćuruvija, član trening komiteta Svetskog udruženja turističkih vodiča.

Turizam je protekle tri godine postao krizni menadžment, odnosno, njegov opstanak moguć je samo praćenjem mera i pronicljivošću u novonastale okolnosti. Pandemija je dovela do prekvalifikovanja i(li) nedovoljne obučenosti velikog broja radnika u turizmu, zbog čega će agencije i hoteli nesumnjivo tek osetiti posledice. Međutim, manifestacioni turizam se vraća na velika vrata, promovisanje ponude Vojvodine i cele Srbije u regionu i svetu daju odlične rezultate. Turistička privreda postaje okosnica razvoja turizma, a najvažnije je vratiti i zadržati poverenje turista – da im je udobno, da su bezbedni i da će za svoj novac dobiti vrhunsku uslugu, zaključak je prvog panela.

O sezonskim očekivanjima govorili su i predstavnici velikih letnjih festivala, na panelu “Maske su pale”. Učesnici su bili: Zlatana Pavlović iz organizacije “Lovefesta”, Maja Cvetković iz organizacije “Arsenal Fest tima” i Ivan Petrović iz organizacije “Egzita”.

Ivent industrija se još uvek nije u potpunosti oporavila, posebno zbog činjenice da 2020. godine uopšte nije bila aktivna. To je pogodilo kako frilensere koji su po projektima angažovani na festivalima, tako i sve ljude u lancu organizacije velikih događaja. Izazov za leto 2022. biće organizovati festivale na način da cene ostanu prihvatljive posetiocima, uprkos velikim poskupljenjima pri organizovanju. Kriza u Ukrajini neće drastično uticati na priliv turista u festivalskoj sezoni, navode iz organizacije “Egzita”.

“Mi istorijski živimo u permanentnim krizama, ali to stvara ogromnu kreativnost i prilagodljivost. Svi događaji će uticati na cene smeštaja, transporta, na strah ljudi da li da dolaze. Mi nemamo srećom problem sa turistima iz Rusije ili Ukrajine, jer je njihov broj i ranije bio zanemarljiv”, izjavio je Ivan Petrović.

O “povratku na staru normalnost” na završnom panelu “Room with a View (and whitout PCR QR code)” govorili su regionalni predstavnici HoReCa industrija: Ryan Gauci iz “Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa”, Goran Kovačević iz kompleksa “Sunčani Hvar”, Miroslav Plišo, generalni menadžer “Meneghetti wine hotel &winery” i Miloš Grujić, direktor prodaje “Vajsroj Kopaonik”.

Kompleksi u Hrvatskoj očekuju uspešnu sezonu, uprkos tome što pretpostavljaju da će imućnih gostiju iz Rusije ove godine imati znatno manje. Ipak, priliv gostiju iz Austrije i Nemačke, kao i iz drugih evropskih država neće ostaviti praznu kasu. Takođe, očekuje se povratak američkih turista željnih mora i vrhunskog odmora. U nepredvidivim vremenima, upravo to i jeste cilj eksperata u turizmu – obezbediti ljudima luksuzni smeštaj, ispunjenje zahteva i preko potreban mir, jer “stara normalnost” više ne postoji.

Agenda konferencije “Summer 2022” nalazi se na sledećem linku: http://communications.rs/summer2022/

Pogledajte još