Počelo pa prekinuto saslušanje Mladića

Mladićev advokat Miloš Šaljić kaže da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspeo jer bivši general nije mogao da komunicira, prenosi B92.

Istražni sudija čak nije uspeo da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zameniku tužioca Brunu Vekariću.

Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju govorio nepovezano. Šaljić je rekao da će Mladića večeras pregledati lekari tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije danas kako je saopšteno. Advokat očekuje da će sutra istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svestan da je uhapšen i gde se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je dodao da Mladić, iako je prilikom današnjeg hapšenja, bio naoružan, nije želeo da upotrebi oružje. Mladić je, prema rečima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu. Šaljić je rekao i da će porodica sutra da poseti Mladića.

Bivši general Vojske RS i haški optuženik Ratko Mladić sproveden u 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu.

Zamenik tužioca je istakao da je bivši ratni vodja bosanskih Srba, koji je danas uhapšen, pod stalnim lekarskim nadzorom.

Mladića je saslušaoistražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Diplarić u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića.

Mladiću je trebalo da bude pročitana optužnica, nakon čega bi Viši sud u Beogradu trerbalo da odluči o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju doneće Ministarstvo pravde.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da bi procedura isporučenja Ratka Mladića Haškom tribunalu mogla da potraje oko nedelju dana.

Kako B92 saznaje, Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan.

Pogledajte još