POGREŠAN PRELAZAK NA NOVI REŽIM ISHRANE: Uskršnja trpeza – razlog za brojne zdravstvene tegobe

Promenljivo vreme utiče na stanje našeg organizma koji pokušava da mu se prilagodi, a još teže pada promena režima ishrane koja prati uskršnje praznike. Doktor Igor Jovanović otkriva sa kakvim zdravstvenim tegobama su se javljali pacijenti tokom prethodnog perioda.

Upravnik Klinike za internu medicinu, KBC Bežanijska kosa, dr Igor Jovanović navodi da su lekarsku pomoć najviše tražili hronični pacijenti koji su reagovali na promenu vremena i pacijenti koji su prelaskom sa jednog režima ishrane na drugi opteretili organizam do te mere da su imali tegobe koje su zahtevale njihovu pomoć.

- Organizam se potpuno navikne na jedan režim ishrane tako da imamo određeno lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, određeno lučenje enzima u pankreasu, određeno lučenje žuči, određeni sastav mikrobiota u tankom crevu koji je prilagođen ishrani u posnom periodu, pre svega koji podrazumeva žitarice, povrće i voće. U trenutku kada se naglo pređe na unos jake hrane pune proteina i pune masti, organizam nema dovoljno vremena da se prilagodi - naglašava dr Jovanović.

Pacijenti sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima i pulmološki pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i opstruktivnom astmom, jako su osetljivi na promene vremena, temperature, vlažnosti, ali i elektromagnetnog zračenja.

- Ti pacijenti su se uglavnom žalili na anginozne tegobe, povišen krvni pritisak, bolove u predelu grudi i probleme sa disanjem - dodaje doktor.

Današnja zdravstvena situacija je izuzetno kompleksna, posebno za pacijente koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a preležali su kovid i nalaze se u post-kovid sindromu.

- Post-kovid sindrom sam po sebi podrazumeva brzo zamaranje i anginozne tegobe, kada se na to pridoda i hronična bolest i promene vremena, tada je opterećenje kardiovaskularnog sistema kod tih ljudi do te mere izraženo da zaista moraju da potraže našu pomoć - napominje doktor Igor Jovanović.

Kako bismo sebi olakšali i poštedeli se svih ovih tegoba, doktor savetuje da taj prelazak sa jednog režima ishrane na drugi bude postepen. Tek tri do pet dana posle promene režima ishrane uspostaviće se nova ravnoteža u našem organizmu koja će omogućiti normalno varenje.

Takođe, savetuje se umerena fizička aktivnost i strogo pridržavanje propisane terapije.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još