NEKOLIKO KLJUČNIH SAVETA: Šta uraditi ako vi i vaš partner nemate jednaku želju za seksom?

U dugim vezama, neizbežno je da seksualni nagoni partnera povremeno neće biti sinhronizovani. To je sasvim normalno i nije razlog za brigu, osim ako ne potraje i postane ozbiljan kamen spoticanja u vezi. Kada se to dogodi, dolazi do problema koji se u stručnoj literaturi naziva nesklad seksualnih želja.

Ovaj problem je relativno čest, pa se tako s njima suočava jedan od četiri para u Velikoj Britaniji, a on je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg se partneri obraćaju seksualnom terapeutu. Postoje, međutim, neke stvari koje možete da uradite sami kako biste rešili ovaj problem pre nego što potražite pomoć od profesionalaca.

Nesklad seksualnih želja je problem oba partnera, a ne samo jednog

Veoma je važno da gledate na nesklad seksualnih želja kao na nešto na čemu morate da poradite zajedno sa partnerom, a ne da počnete da ga krivite jer često ili retko želi da vodi ljubav sa vama. Sledeće što morate da učinite je da analizirate problem s kojim se suočavate tako što ćete proveriti da li neko od vas ima neki zdravstveni problem koji mu smanjuje seksualni nagon.

Takođe, razmotrite svoj način života u poslednje vreme i pokušajte da otkrijete da li ima nešto u vezi sa njim što vam smanjuje želju za seksom. Da li možda imate previše obaveza pa ste više umorni nego inače? Da li ste odskora zasnovali porodicu i od čuvanja deteta nemate energiju za vašeg partnera? Odgovor na ova i druga pitanja vam može pomoći da proniknete u srž vašeg problema.

Komunikacija je ključna

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih dolazi do nesklada seksualne želje je činjenica da jedan od partnera ne oseća zadovoljstvo tokom vođenja ljubavi. Kako to popraviti? Veoma jednostavno - komunikacijom. Objasnite svom partneru šta vas uzbuđuje, a šta vam smeta tokom seksualnog odnosa. Ako vas on sasluša i implementira vaše sugestije, možete očekivati veće uživanje u intimnim trenucima, a kasnije i rast želje za seksom.

Zvuči jednostavno, zar ne? Nažalost, mnogi parovi ne umeju da komuniciraju na pravi način o ovom pitanju, zbog čega nenamerno produbljuju jaz između sebe i čine zajednički život mnogo stresnijim nego što bi on inače trebalo da bude.

Počnite da zakazujete seks

Možda vam ne zvuči privlačno ideja da zakazujete seks sa svojim partnerom jer to navodno ubija romantiku i čini vam se da čin vođenja ljubavi treba da nastupi spontano. To je pogrešno razmišljanje. Nema ništa sporno u dogovaranju sa partnerom u vezi sa danom kada ćete otići zajedno u krevet, štaviše, to ima i svojih prednosti.

Ako unapred znate kad vas čeka seks, vi možete da isplanirate svoj dan s tim u vidu i napravite raspored tako da ne budete previše umorni pred zakazan termin. Osim toga, imate priliku da flertujete sa svojim partnerom do izabranog datuma i tako oboma podignete seksualnu želju, bez straha da nečije potrebe na kraju neće biti zadovoljene.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još