Spektakularnu završnicu Weekend Food Festivala obeležilo oduševljenje najboljim šefovima sveta - Masimom Boturom i Dabizom Munjozom

Završnica programa Weekend Food Festivala nedvosmisleno je bio jedan od glavnih motiva dolaska većine posetilaca, a postava najboljih među najboljima, ne samo da je opravdala, već je i nadmašila sva očekivanja. Pritom su glavni hit bile upravo najveće zvezde festivala, šef Masimo Botura, vlasnik restorana "Osteria Francescana", dvaput proglašenog najboljim restoranom sveta prema "The World’s 50 Best Restaurants" i Dabiz Munjoz, najbolji svetski šef 2021. po izboru "Best Chef Awardsa" i vlasnik restorana "DiverXO" - jedinog restorana s čak tri Mišelinove zvezdice u Madridu. Osim što su njihovi nastupi do kraja ispunili i u potpunosti oživeli najveću dvoranu festivala, oba velikana ispraćena su ovacijama oduševljenja, čime je ujedno na najbolji mogući način završen i najveći gastronomski događaj godine.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Jedan od najvećih velikana gastro industrije Masimo Botura, maestralni virtuoz u kuhinji i vlasnik nekoliko restorana, među kojima je i svetski poznata "Osteria Francescana" nagrađena s čak tri Mišelinove zvezdice, u inspirativnom 1 na 1 razgovoru s direktorom programa Weekend Food Festivala Hrvojem Petrićem otkrio je kako izgleda upravljanje restoranskim "carstvom", ali i ponudio savete za mlade šefove kuhinje.

- Nema više izgovora. Nosimo veliku odgovornost i moramo preduzeti nešto, potrebni smo svetu. Pritom, ne zaboravite odakle dolazite i ko ste, jer su diverzitet i kultura bitni - poručio je Masimo Botura.

Istakao je da se svet gastronomije kreće u smeru održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su na neku ruku novi, a zapravo se temelje na povratku u neka prošla vremena.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Njegov prethodnik na najvećoj pozornici festivala, Dabiz Munjoz, zaintrigirao je publiku posebnim uvodnim videom, ali i pričom o kulinarskoj avangardi, pri čemu je pokazao i zašto je 2021. godine proglašen najboljim svetskim šefom.

- Postoje različita pravila za kreativnost, ali pre svega treba biti hrabar i spreman na greške. To i jeste kreativnost - pogrešiti i stotinu puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji koračanja neutabanim putem i stvaranja nečega novog. To je avangarda - poručio je Dabiz Munjoz, uz važnu poruku da istinska avangarda počinje nepokolebljivom predanosti svojoj viziji.

Svoj posebno upečatljiv nastup zaključio je malenim "sneak peakom" svog najnovijeg restorana "RavioXO" koji tek treba da ugleda svetlo dana u Madridu, čime je počastio sve okupljene dodatnom ekskluzivom.

A kada je reč o intrigantnim nastupima, svakako treba spomenuti i "Translating flavors" meksičkog šefa Santijaga Lastre, vlasnika restorana "KOL", ujedno nosioca Mišelinove zvezdice. Ovaj bogato nagrađivani šef svoj nastup je posvetio upravo odgovorima na pitanje kako prevesti ukus, pri čemu je i zanimljivom demonstracijom na sceni privukao brojne zainteresovane gledaoce, koji su iz prve ruke imali priliku da posvedoče pravoj kulinarskoj magiji.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Za posebnost panela "Šlag na torti" pobrinule su se Ana Omazić, poslastičarka senzacionalnog danskog restorana "Alchemist", Maša Salopek, najbolja poslastičarka sveta i glavna poslastičarka Hiše Franko, poznatog restorana još poznatije šefice Ane Roš i Ljupka Gojić Mikić, vlasnica poslastičarnice "Jolie Petite". Pod moderatorskom palicom Tee Mamut govorile o tome kako su sebi, ali i svima ostalima, svojim radom dokazale da se snovi ostvaruju i čuda događaju, te da je zaista samo nebo granica za on istrajne, vredne i predane.

A u čemu je tajna uspeha fantastičnih istarskih maslinara, koliko je zapravo teško proizvesti kvalitetno maslinovo ulje, a posebno ono koje će se takmičiti sa najboljima na svetu i na čemu se zasniva "storytelling" Istre kao vrhunske gastro regije, otkrili su nam Maria Paola Gabusi, stručnjak za maslinovo ulje, predsednica "O’Live & Italy Cultural Association", Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja iz Vodnjana i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarskog okruga na panelu "Zašto je Istra najbolja maslinarska regija sveta", koji je moderirala Irina Ban, stručnjak za strateške komunikacije i upravljanje ugledom. Usaglasili su se da ključ uspeha Istre leži u saradnji proizvođačkog, preduzetničkog i naučnog sektora, te da je priča o uspehu istarskih maslinara i te kako i pohvalna priča o sinergiji čitave zajednice lokalnih proizvođača, udruženih u želji da svetu predstave istinske čari svoje gastronomske baštine. Osim vrhunskih maslinovih ulja, Istra se ističe i po izvanrednim vinima, a najbolja od njih predstavljena su na takmičenju "Best of Vinistra 2022", te je pobednički izbor svežih i zrelih malvazija, terana i refoška predstavljen i na Weekend Food Festivalu.

FoodTech Start Up Competition - takmičenje za start up-ove

Uz brojne panele, predavanja, masterclassove i gala večere, na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu predstavljen je i FoodTech Start Up Competition, takmičenje otvoreno za sve start up-ove i koncipirano s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja, te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije.

Autor: Nadlanu.com/M.M.
Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Pogledajte još