PENZIJE ĆE RASTI SRAZMERNO PLATAMA: Najstariji građani u narednom periodu mogu da očekuju veća primanja

Penzije u Srbiji u narednom periodu u potpunosti će pratiti plate, čime će standard najstarijih građana biti dodatno poboljšan. To znači, kako je nedavno najavio predsednik Aleksandar Vučić, da penzioneri mogu da očekuju značajnije povećanje svojih primanja, a zbog toga će tražiti od Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke "pomeranje" švajcarske formule za izračunavanje čekova u kriznim vremenima.

- Nećemo menjati postojeću formulu, ali u naredne dve godine penzionerima ćemo pomoći tako što će penzije u potpunosti pratiti povećanje plata. Ukoliko se održi stabilnost i ako ne bude težih problema u narednom periodu, ići ćemo na značajnije uvećanje, kako penzioneri ne bi bili zakinuti - rekao je Vučić.

Poslednji statistički podaci za februar pokazuju da je prosečna penzija u Srbiji bila 30.977 dinara i, prema računici penzionerskih udruženja, ona bi morala da bude veća najmanje za 4.000 dinara, odnosno za 10 procenata. S druge strane, prosečna zarada isplaćena za isti mesec je 70.605 dinara i, ukoliko bi se čekovi usklađivali sa njom, primanja najstarijih ne bi smela da budu manja od njene polovine, odnosno od 35.300 dinara.

Dr Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta smatra da je već napravljena velika razlika između zarade i penzije i očigledno je da bi trebalo čekove seniora brže prilagođavati.

- Primanja najstarijih prilično kaskaju, ali smatram da taj jaz ne mora da se rešava samo formulom. U ovim kriznim vremenima je bolje okrenuti se jednokratnim davanjima, i to oprezno, kao i do sada, u vreme fiskalne konsolidacije i pandemije - rekao je Nikolić.

On naglašava da je lepo sve sistemski urediti, ali situacija na međunarodnom ekonomskom tržištu trenutno nije najbolja, pa je zato bolje na standard penzionera povremeno uticati podrškom iz državne kase, i to u skladu sa njenim kapacitetima.

- Ako dođe do značajnijeg sistemskog povećanja čekova, a zatim i do novih poremećaja na tržištu, bojim se da ćemo opet morati u fiskalnu konsolidaciju - izjavio je Nikolić.

Za Miloša Grabundžiju iz Udruženja penzionera "Nezavisnost" na početku godine čekovi su morali da idu gore za najmanje 10 odsto, s obzirom na povećanje zarada i inflaciju, a ne samo za 5,4 procenta, koliko su dobili.

- Švajcarska formula ni do sada nije primenjivana kako treba. Kao udruženje dali smo primedbe i tražili uvođenje zaštitnog mehanizma, ali nismo naišli na razumevanje. To znači da bi u trenutku kada primanja najstarijih budu ispod polovine prosečne zarade u Republici, moralo da se reaguje - rekao je Grabundžija.

Grabundžija navodi da su penzije sada na nivou 39 procenata plate i zato će "Nezavisnost" ponovo tražiti vanredno usklađivanje.

Profesor Ljubodrag Savić je mišljenja da država mora da odluči da li će primanja najstarijih usklađivati onako kako zakon nalaže i kako je najpoštenije, odnosno da zavise 50 odsto od prosečne zarade i isto toliko od inflacije ili onako kako Vladi odgovara.

- Ako žele da pomognu samo penzionerima, onda bi trebalo da zavise samo od inflacije, pošto plate trenutno svuda u svetu gube trku sa cenama. Potez koji država želi da povuče i da ih uskladi samo sa zaradama je najkorisniji za državu - rekao je Savić.

Najviše novca ide na hranu

Inflacija je, prema mišljenju profesora Savića, sve veća, a plate se povećavaju jednom godišnje, pa stoga za najstarije nije najpovoljnije da se čekovi usklađuju sa zaradama.

- Dve trećine novca seniori daju za hranu i baš ih briga što rastu cene stanova, ali kada su namirnice u pitanju, vrlo su zabrinuti. Njih zanimaju samo cene struje, hrane i lekova. Čekovi su povećani na početku godine, ali je u obzir uzeta prošlogodišnja inflacija. U međuvremenu su cene dodatno otišle naviše - rekao je Savić.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još