JEDNOSTAVNA I EFIKASNA: Gersonova dijeta - najpopularniji režim ishrane

Gersonova dijeta je zapravo alternativna terapija u borbi protiv raka, a namenjena je svima koji žele da poboljšaju zdravlje i izgube suvišne kilograme.

Gersonova dijeta deluje kao prirodna terapija koja podstiče prirodne odbrambene sposobnosti tela, i na taj način aktivira mehanizam samoizlečenja. Bazira se uglavnom na biljnoj ishrani, s puno isceđenih sokova.

Prema autorima terapije, ovom dijetom možete se boriti protiv gotovo bilo koje bolesti. Tako, Gersonova dijeta može da pomogne u borbi protiv raka, i to po naučnim istraživanjima koje su sproveli Institut Gerson i Program za suzbijanje karcinoma.

Pretpostavke Gersonove terapije polaze od toga da postoje dva glavna uzroka bolesti: neuhranjenost (ne odnosi se samo na mršave ljude jer se ovaj problem javlja čak i kod gojaznih ljudi). To znači da se ishrana bazira na prerađenoj hrani iz koje telo ne prima potrebne minerale. Drugi glavni uzrok je trovanje tela.

Kako izgleda Gersonova dijeta?

Pre svega, u Gersonovoj dijeti je zastupljeno malo masti. Trebalo bi da se u potpunosti rešite soli i životinjskih proizvoda. Vrlo važan element jeste laneno ulje, hladno presovano. Gersonova dijeta bogata je organskim povrćem i sveže ceđenim sokovima. Trebalo bi piti oko 3 litre dnevno, otprilike jednu čašu na svakih sat vremena.

Gersonova dijeta na Gerson institutu

Trenutno Institut Gerson ima dve klinike, jednu u Meksiku i jednu u Mađarskoj. Na njima se veoma restriktivno pridržavaju svih pravila Gersonove dijete, i to ne samo oni koji su oboleli od karcinoma. Može je testirati svako ko želi da poboljša zdravlje.

Terapija traje šest nedelja, a njena glavna pravila su sledeća:

- Treba da pijete sveže ceđeni sok od povrća i voća 13 puta dnevno;
- Dnevni jelovnik treba da sadrži tri vegetarijanska obroka;
- Između obroka preporučuje se da jedete sveže voće, poput jabuka, krušaka, banana, pomorandže i grožđa.

Šta možete da jedete u Gersonovoj dijeti?

Povrće - špargle, artičoka, luk, rukola, peršun i peršunov koren, crveni kupus, zelena paprika, šargarepa, krompir, karfiol, rotkvica, paradajz, zeleni pasulj, kelj;

Začini - korijander, komorač, ruzmarin, žalfija, šafran, timijan;

Voće - mango, jabuke, dinje, kajsije, breskve, kruške, šljive, grožđe, suvo voće, npr. grožđice, ali ako ne sadrže sumporna jedinjenja.

Dozvoljeni su i: kaša, smeđi šećer, med, ren, beli luk, laneno ulje, smeđi pirinač.

Ne možete da konzumirate: kafu i čaj, beli šećer i brašno, životinjske masti, alkohol, plodove mora, avokado, borovnice, ananas, krastavce, sirovi spanać, gljive, senf, kokos, orašasto voće, čokoladu i kakao, sir, maslac, sladoled, kolače i torte.

Izvor: Elle.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još