Đoković preko Federera do trona

Samo tri seta čine most od čelika iskovanog u švajcarskom Bazelu, koji odvaja Novaka Đokovića od novog teniskog božanstva. U meču karijere, u duelu o kom je skromni momak sa Banjice sanjao svih 20 godina koliko drži reket u rukama, u sudaru sa velikanom Rodžerom Federerom, najbolji teniser sveta mogao bi već sutra da pokori presto, pred kojim podrhtava i kom se divi ceo beli sport.

Pobeda u polufinalu Rolan Garosa donela bi lovorike našem asu, još veću slavu i bogatstvo, ali i čestito priznanje za sve ono što je već pokazao ove sezone, kada je uspeo da 41 put zaredom ruši rivale kao od šale. U 42. trijumfu može da postane prvi na ATP rang-listi, što nikom u istoriji ovog sporta u našoj zemlji ni blizu nije pošlo za rukom.

Nole: Srećan Spasovdan, Beograde! Veliki je vernik Novak Đoković, što je pokazao i danas, kada je čestitao slavu Spasovdan, kojom prilikom ulicama srpske prestonice prolazi tradicionalna litija. - Svom rodnom i omiljenom gradu Beogradu želim srećnu krsnu slavu Spasovdan. Bog vas blagoslovio - napisao je Novak na svom fejsbuk profilu.

Đoković je svestan svega toga, mentalno je pripremljen i za daleko više od dolaska na tron, ali poručuje da je ovo trenutak kada mora da ostane čvrsto na zemlji. Federer nije protivnik sa kojim može bilo ko da računa na sigurnu pobedu, pa ni neustrašivi Đoković. Uostalom, biće ovo prvi njihov duel na pariskoj šljaci, od ukupno 22 do sada u karijeri. Novak gubi u tom skoru sa 13:9, ali je dobio poslednja tri meča, sva tri ove sezone.


- Rodžer je sjajan igrač i veliki šampion. Radi se o najboljem teniseru u istoriji grend slema, jer je na svakom koji je igrao došao barem do četvrtfinala ili polufinala - rekao je Đoković. - Ali, igram najbolji tenis u životu i trebalo bi da izađem na teren sa verom da mogu da pobedim. To je jedini način, na koji mogu doći do pozitivnog ishoda.

Našem asu je u pripremi pobede pomagao i legendarni Džon Mekinro, čiji rekord od 42 trijumfa u nizu na startu neke sezone Nole može da izjednači.

Veteranu to nije smetalo da zasuče rukave, natopi majicu znojem i održi žestok sparing sa najboljim teniserom sveta pred polufinale.

Maleri spopadaju Endija Mareja na svakom ćošku kompleksa Rolan Garosa. Prvo ga je mučila povreda članka leve noge, zbog koje i dalje jedva hoda i trči po terenu, ali čim je to nekako uspeo da sanira, stigla je nova muka. Naime, veče pred četvrtfinale sa Huanom Ignasijom Čelom Škot je slomio zub! Tokom obroka zagrizao je francuski baget, koji je bio previše tvrd, i jedan od zuba je tom prilikom nastradao. Vremena za odlazak kod stomatologa pre meča nije bilo, ali je stegao zube koji su mu preostali, i posle trijumfa na miru otišao na popravku.

- Da li je istina da nisi mogao da nađeš ama baš nijednog sparing partnera za ovu priliku, pa su mene morali da zovu - začikavao je Džon Novaka.

- Ne, već mi je trebalo da vežbam servis-volej igru, a ti si za to najbolji partner - imao je Đoković odgovor.

- Uh, volim kako izmišljaš - smejao se Mekinro.

- Šalu na stranu, zaista mi je velika čast što si bio na mom treningu - nadovezao se Nole. - Imao sam nekoliko dana slobodno, što je prilično čudna situacija. Naime, nikada ranije nisam imao toliko vremena za odmor tokom druge nedelje grend slema. Ali, neće to uticati na moj ritam, jer sam se dosta spremao za polufinale i vredno trenirao.

Mekinro je poručio da je uspon Đokovića krenuo posle trijumfa na Ju-Es openu, kada je u prvom kolu savladao Troickog.

- To je samo verovanje. Mislim da nisam mnogo toga popravio u svojoj igri. Možda mali procenat u svakom segmentu. Servis mi se vratio, u svakom meču dobijem nekoliko lakih poena na servis, što je veoma važno, posebno na ovom nivou takmičenja. Jednostavno, znam šta bi trebalo da radim na terenu. Fizički sam veoma spreman i psihički jako stabilan - istakao je Đoković.

Na kraju, Amerikanac je u kameru Teniskog kanala poručio da je došlo vreme za novog rekordera.

- Nadam se da ćeš da uspeš da izjednačiš moj skor. Ma šta pričam. Hoću da ga oboriš. Udri, momče. Sve ih pobedi - bodrio je slavni Džon najboljeg tenisera današnjice.

Novak hoće mir pred meč

Duboko se Novak povukao u mir sa svojim timom. Dugo čekana konferencija za medije, koju su organizatori pokušali da prirede, bar za srpske novinare, s obzirom na to da se dugo nije pojavljivao na terenu, ipak nije održana. Novak je želeo da se maksimalno koncentriše na polufinale.

Tako zakazani trening u 14.00, na terenu broj 4, danas, jednostavno, nije bio održan. Organizatori su pribegli triku, i umesto da naš as istrči na šljaku u najavljeno vreme, kada ga je čekala armija zainteresovanih, inkognito su ga, bez medijske i navijačke pompe, sat ranije, sproveli do terena broj 18.

Stižu navijači

Sasvim izvesno, centralni teren “Filip Šatrije” će se šareneti od srpskih zastava. Biće tu predstavnici brojne srpske dijaspore, ali su dolazak najavili i navijači iz Srbije. Atmosfera će biti usijana.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još