Jabuka za lepu i negovanu kožu

Brojne maske i kupke koje imaju odličan efekat u nezi i regeneraciji kože u svojoj osnovi sadrže najobičnije sastojke koje su nam takoreći na dohvat ruke. Većinu namirnica koje koje koristimo u ishrani, možemo prilagoditi i upotrebiti za negu lica i tela. Maske od sezonskog voća i povrća se pripremaju vrlo jednostavno, lako i brzo, a uz pravilnu i redovnu upotrebu, rezultati neće izostati.

U mnoštvu namirnica, mi vam preporučujemo jabuku, poznatu kao kraljicu među voćkama.

Poznato je da je jabuka dragoceni izvor zdravlja jer sadrži šećer, pektin, amino-kiseline, masti, belančevine i dekstrozu. Pored toga, njen sastav čine i brojni minerali - kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum i gvožđe, a puna je i vitamina B1, B2, B5, B6, C i E, kao i karotina.

U ishrani se preporučuje za bolje varenje, rad bubrega i pročišćavanje jetre, pa ne čudi što u velikoj meri utiče i na izgled same kože.

(old_image)

Kod nas je najzastupljenije voće koje se gaji u brojnim sortama, tako da je veoma dostupna svima.

Zato, operite par jabuka i napravite neku od maski koje vam preporučujemo i vaša koža će biti sveža, zategnuta i blistava.

Maska za masnu kožu

Dobro operite jednu kiselu jabuku srednje veličine, ispecite je u rerni, pa nakon što joj oljuštite koru, izgnječite je viljuškom i napravite pire. Dodajte kašičicu meda i pola kivija i sve dobro izmešajte. Smesu dok je još uvek topla nanesite na lice, vrat i dekolte, pokrijte plastičnom folijom i lezite pola sata. Masku isperite mlakom, a zatim hladnom vodom kako bi se pore skupile.

Maska za suvu kožu

Na već opisani način napravite pire, ali u ovom slučaju od slatke jabuke. U njega dodajte pola kašičice meda, jednu kašičicu pavlake i pola kašičice maslinovog ulja ili AD vitaminskih kapi. Toplu masku nanesite na lice, vrat i dekolte isto prekrijte providnom folijom i držite je pola sata. Lice operite mlakom vodom, a nakon toga utrljajte noćnu hranljivu kremu koju inače koristite. Koža će vam biti sveža i jedra i izgledaće mlađe.

(old_image)

Maska za kožu sa aknama

U pire od pečene kisele jabuke pomešajte prethodno ispečenu i izgnječenu manju glavicu crnog luka, kašičicu meda i malo bikarbone sode. Na lice najpre stavite vlažnu gazu (da vam maska ne bi spadala sa lica), zatim nanesite toplu masku, prekrijte je providnom folijom i na kraju, preko svega stavite zagrejani peškir kako bi maska što duže ostala topla. Najbolje bi bilo da ovu masku držite 1 do 2 sata. Ne ispirajte je vodom, već je samo uklonite ubrusom.
Ova maska je veoma blagotvorna za smirenje akni ili upala na koži. Stavljajte je svako veče, sve dok se upala ne povuče.

Pogledajte još