ZNACI ZA UZBUNU: Situacije u vezi koje mogu da deluju kao prava ljubav, a zapravo to nisu

Ako vaš partner uvek insistira da zna gde ste, ako se naljuti ako mu se ne javite kada vas pozove telefonom, to može da bude signal da je u pitanju osoba opsesivnih karakteristika ličnosti.

Ukoliko vam na sve ovo još i proverava društvene mreže i želi da vas kontroliše - bežite od njega/nje.

Na početku veze mnogi parovi život gledaju kroz ružičaste naočare. Kada smo u nekog ludo zaljubljeni, ne možemo realno da sagledamo kakav je. Tada se može desiti da ne vidimo opasnost koja je pred nama. Budući da u ljubavi svi želimo najbolje, često nam je teško da vidimo znakove koji upozoravaju na to da nešto s tom osobom nije u redu.

Ove stvari mogu da deluju kao ljubav, ali zapravo su potpuna suprotnost njoj.

1. Konstantno želi da zna gde ste

Normalno je da vas partner pita gde ste, da želi da zna kakvi su vam planovi i šta radite. Ipak, ukoliko se on ponaša kao uređaj za praćenje to signalizira na nezdravu, opsesivnu osobinu ličnosti.

Ovo vam možda izgleda kao čin ljubavi, ali u pitanju su samo kontrola i opsesija, daleko manje romantične pojave.

2. Slanje poruka i pozivi celog dana

Svaka veza zahteva komunikaciju. U početku, ona je veoma bitna kako bi se partneri bolje upoznali.

Normalno je čak i to da u momentima zaljubljenosti, prosto ne možete da se zasitite jedno drugog. Ipak, ako se on/ona naljuti ako se odmah ne javite kada vas zove ili vam pošalje poruku ili je u stanju da vas neprestano zove sve dok ne odgovorite - to je znak za uzbunu. Znajte da je to manipulativno ponašanje.

3. Pritiska vas da pričate o stvarima o kojima ne želite

Svako ima svoje granice kada su u pitanju stvari koje želi da podeli sa drugima. Ipak, ako neko insistira i skoro da vas prisiljava ili čak uslovljava i pritiska da nešto kažete, to je problematično ponašanje.

Ovo je jedan korak bliže emocionalnom zlostavljanju. Ovo je izuzetno toksično i neromantično ponašanje i svakako znak nepoštovanja.

4. Samo želi da vas vidi

Naravno, slatko je to što on želi da vas vidi, što vas ceni više od svojih prijatelja. Osoba s kojom izlazite trebalo bi da upozna i vaše prijatelje i porodicu. Ako ona nema želju za tim, već samo želi da bude nasamo s vama dobro razmislite - ovo može da bude signal da je opsednut vama. To jednostavno nije zdravo ni normalno.

5. Uhođenje vaših profila na društvenim mrežama

Možda izgleda divno što obraćaju pažnju na vaše aktivnosti na društvenim mrežama, ali vaš partner ne treba da obraća pažnju na objave koje vam se sviđaju ili koje komentarišete. Isto tako, ne treba da mu smetaju ljudi koji komentarišu i lajkuju vaše slike ili tekstualne objave.

Najverovatnije su u pitanju nesigurnost i ljubomora, ali mogu da budu u pitanju i znakovi posesivnosti. Nikako ne pristajte na njegov zahtev da čita vaše dopisivanje sa prijateljima ili članovima porodice.

6. Moli vas za drugu šansu

U nekom trenutku "žrtva" će primetiti sopstvene toksične osobine i ponašanje. Tada će vas najverovatnije okriviti za to, jer ste mu navodno dali povoda, a onda će se okrenuti na drugu stranu i početi da traži oproštaj.

Budite oprezni sa ovakvim ljudima. Sloboda govore, ličnog izražavanja, privatnost su samo vaša stvar. Ne smeju biti ugrožena ničijim ponašanjem. Ako je to slučaj kod vas znajte da je vreme da razmislite o tome da li je vaš odnos zaista zasnovan na ljubavi.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još