Inflacija ozbiljno preti

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče da je ukupna međugodišnja inflacija trenutno na nivou od 11,5 odsto i da ne očekuje da će biti značajnog smanjenja pre druge polovine godine. Jelašić smatra da će se do kraja drugog kvartala postojeći trend u toj oblasti sigurno zadržati, ako ne i u određenoj meri povećati. 

On je izrazio uverenje da će mere NBS ponovo ojačati dinar, jer kurs trenutno kroji uglavnom politička neizvesnost, ali da je na rezultate pooštrenih mera monetarne politike potrebno sačekati nekoliko meseci. Jelašić je najavio da će NBS raditi na održanju makroekonomske stabilnosti, odnosno stabilnosti cena, i pooštravati monetarnu politiku, podsetivši da su devizne rezerve 14,5 milijardi dolara, odnosno oko 9,5 milijardi evra. 

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje "da li sve to ponovo mora da radi NBS ili tu ima neko drugi ko vidi da voz ide bukvalno prema zidu i da bi mnogo bolje bilo da se sada nešto uradi, a ne da se sačeka dva-tri meseca, dok ljudi ne izađu na ulice i traže još više plate". Najavljujući nove novčanice u drugoj polovini godine, Jelašić je naglasio da je cilj poboljšanje kvaliteta novčanica i da to uopšte neće značiti nikakvu vrstu inflacije. Na pitanje o posledicama stvaranja nove vladajuće većine u Skupštini Srbije, on je odgovorio da se Srbija lane dodatno zaduživala u inostranstvu osam milijardi dolara, od čega je finansiran tekući platni deficit.

("Pregled")

Pogledajte još