VANREDNO STANJE U ITALIJI: Milano gasi fontane zbog suše

Zbog neprestane suše na severu Italije, gradsko područje Milana želi da ugasi neke od svojih fontana, piše nemačka agencija "dpa".

Gradonačelnik Milana Bepe Sala u subotu je na svom profilu na Fejsbuku napisao da se gašenje neće odnositi na fontane koje sadrže biljke i životinje. Male fontane na pločnicima, na kojima teče voda za piće, takođe će nastaviti da rade zbog nadolazećeg toplotnog talasa. Međutim, grad više neće zalivati zelene površine.

Sala je takođe pozvao građane da smanje potrošnju vode u svojim domovima i predložio da klimatske uređaje ne postavljaju na temperaturu nižu od 26 stepeni Celzijusa radi uštede energije. Lokali bi u tu svrhu trebalo svoja vrata da drže zatvorenim.

Pokrajinski predsednik Lombardije, gde se nalazi Milano, već je u petak najavio vanredno stanje zbog suše. Milano je sada počeo da sledi preporuke. Sala nije rekao kada će mere stupiti na snagu.

Italija se već neko vreme suočava s visokim letnjim temperaturama i s jako malo kiše. Najduža italijanska reka Po je na nekim mestima presušila.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još