MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI OTKRIVA: Prosečna penzija sledeće godina biće veća od 310 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u skladu sa najavljenim povećanjem, prosečna penzija u Srbiji sledeće godine biti veća od 310 evra, a prosečna plata veća od 700 evra.

Mali je podsetio da je najavljeno ukupno povećanje penzija od 19,1 odsto i da će prvo povećanje biti sprovedeno od 1.novembra ove godine, a drugo od 1. januara 2023.godine.

- Takođe, biće povećane plate i minimalna zarada i od 15. avgusta počinju razgovori između sindikata i poslodavaca, a ako se ne dogovore, Vlada će se uključiti 1. septembra - rekao je Mali za televiziju "Pink".

Naveo je da je minimalac 2012. iznosio 15.000 dinara i da je cilj da sledeće godine bude 340 evra.

- Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka - kazao je ministar.

Govoreći o predstojećoj jeseni i zimi, Mali je rekao da situacija nije laka i da nas čeka teška zima.

Kako kaže, u poslednje tri godine krize, država je uvek preuzimala taj teret na sebe i pokazala snagu i stabilnost svojih finansija i ozbiljnost ekonomske politike.

- I dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica, imamo svega dovoljno - brašna, pšenice, kukuruza, ulja, šećera, imamo čak i za izvoz da pokrijemo osnovne potrebe u regionu - rekao je Mali.

Ministar finansija dodao je da su cene struje i gasa skočile, a da se u Srbiji još nisu promenile, kao i da se cena goriva i dalje kontroliše.

Na pitanje da li će biti nekih poskupljenja, Mali je rekao da će se teško izdržati sa sadašnjim cenama i da se rade razne analize, ali da će to biti daleko ispod tržišnih cena koje su trenutno u svetu.

Izvor: Nova.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još