Beovizija uoči finala

Zvanično, Srbija je sinoć prepolovila spisak kandidata za predstavnika na ovogodišnjoj, "domaćinskoj" Pesmi Evrovozije. Praktično – ništa se bitno nije promenilo u odnosu na ranija nagađanja i prognoze. Reakcija publike potvrdila je da je, ukoliko se u ponedeljak ne desi neko čudo, krug kandidata za tron sužen na "kuloarske pobednike" – Jelenu Tomašević (pesma "Oro") i grupu "Beauty Queens" ("Zavet").

Pored favorita, filter publike i žirija, koji su sačinjavali kompozitor Vladimir Maričić, glumica Katarina Gojković i predsednik Aleksandar Beković, direktor Muzičke produkcije RTS-a, prošli su i grupa "Beti Bup", "Dram’n’Zez," Marko Vulinović, Aleksa Jelić i Ana Štajdohar, "Studio Alektik" i Cveta Majtanović, "Ognjen i Prijatelji", "Zoe Kida u Zemlji Gruva" i Lejla Hot.

Program polufinala Beovizije zamišljen je tako da sve bude u znaku Beograda. Slike prirodnih lepota i znamenitosti naše prestonice su ukrašavale Sava centar, a posle svake četiri takmičarske kompozicije, voditelji Nina Radulović, Kristina Radenković, Đorđe Maričić i Branislav Katić izvodili su pesme o Beogradu. Nisu se samo dopunjavali već, na neki način, i nadmetali, pošto gledaoci, osim za pobedničku pesmu, glasaju i za to da li će se Željku Joksimoviću i Jovani Janković u Areni, kao drugi voditeljski par, pridružiti Nina i Đorđe, ili Kristina i Branislav. Takmičarski aspekt je, uz tremu, prilično uticao da voditeljski deo sinoć bude neubedljiv, sa dosta grešaka i isforsiranih pošalica.

Nažalost, bilo je i krupnijih propusta, a najveći je – potpuno neshvatljiv. Posle četvrte pesme promenjen je broj za glasanje putem SMS-a, što je, naravno, izazvalo negodovanje izvođača. U tome je, izgleda, prednjačila energična Cveta Majtanović, pa je, na kraju, ponovo izašla na scenu sa "Studiom Alektik", još jednom otpevala svoju pesmu i izborila mesto u finalu. Mnoge je iznenadilo što se tu neće naći proverena imena, kao što su "Zana" i "Negativ". Međutim, Jelena i Žika nisu ni imali veće ambicije, popunili su spisak učesnika tek kada je Goca Tržan zbog privatnih problema odustala od izvođenja njihove pesme "U život kockam se", dok se od "Negativa" svakako očekivala ubedljivija povratnička numera.

U revijalnom delu publici su se predstavili pobednici nacionalnih takmičenja na prostoru bivše Jugoslavije – Crnogorac Stefan Filipović, Slovenka Rebeka Dremelj, "Kraljevi ulice &75 cent" iz Hrvatske, kontroverzni Elvir Laković Laka iz BIH, Tamara, Vrčak i Adrijana iz Makedonije, kao i atraktivna Poljakinja američkog porekla Ajzis Dži. Utisak je da bi za Sloveniju ovogodišnji Eurosong mogao da bude berićetan. Vatrena makedonska pesma i kontroverzni Laka takođe su osvojili simpatije beogradske publike.

Najemotivniji deo programa posvećen je tragično nastradalom Tošetu Proeskom. Proslavljeni pevač je posthumno dobio nagradu za životno delom koju je preuzeo njegov prateći bend. Odmah zatim začula se pobednička pesma s prve Beovizije, 2003. - „Čija si“. Publici u Sava centru nije bio potreban mikrofon, pevalo se iz svakog grla.

Nagradu za grupu godine dobio je "Van Gogh". Đule se obratio publici na sve popularniji način – putem video-poruke, pošto su obaveze sprečile članove benda da na bini preuzmu ovo priznanje. Pevač godine, Sergej Ćetković, iskoristio je ovu priliku da otpeva čak tri pesme s novog albuma. Po prvi put je dodeljena i nagrada za najbolji reklamni spot. Priznanje je dobila agencija "Profile", i to za spot za kompaniju "Telekom Srbija".

"Predigra" Evrovizije nije počela blistavo. Poluprazna dvorana Sava centra potvrdila je da ovakve manifestacije na nacionalnom nivou, ma koliko bile atraktivne, ne privlače publiku kada već postoji direktan prenos. Kvalitet pesama bio je tek nešto bolji nego na Radijskom festivalu, a organizacioni propusti govore da još mnogo toga mora da se uradi, pa još plus i da se sreća priziva u pomoć, ne bismo li bili dostojni domaćini Eurosonga za dva meseca.

Pre toga, određujemo ko će se iz Sava centra prošetati do Arene i ove godine predstavljati Srbiju.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Rupena

Pogledajte još